27.9 C
De Bilt

Elfde editie Dutch Mountain Film Festival

Heerlen/Aken – Na de online corona-editie van 2020 in een virtueel basecamp is het Dutch Mountain Film Festival terug waar het thuishoort: in zijn fysieke basiskamp Royal Theater Heerlen. Met Apollo Kino in Aken als subkamp. Op het programma staan bijzondere bergfilms en, om al te veel achteroverleunen te voorkomen, sportieve en inspirerende nevenactiviteiten.

Programma Dutch Mountain Film Festival

In het programma staan de bergen centraal, symbool van de ongetemde natuur, maar ook het onbekende en onverwachte. Waar de mens wordt geconfronteerd met zijn kwetsbaarheid en angsten, maar waar hij ook boven zichzelf kan uitstijgen. Maar ook een omgeving die onder druk staat door klimaatverandering, toerisme en economische en geopolitieke factoren.

Een hele berg Bergfilms

Onze bergfilms op het Dutch Mountain Film Festival hebben we geselecteerd uit het beste materiaal van de afgelopen twee jaar. De films doen op de meest uiteenlopende manieren verslag van deze verticale wildernis en de relatie die de mens ermee aangaat. Vijf films zijn dit jaar in de prijzen gevallen. Die worden bekendgemaakt tijdens de jaarlijkse Awardshow op vrijdag 5 november. Die avond wordt de beste film vertoond en ook de regionale film De Toekomst van het Hemelrijk over kleinschalig boeren tussen de Zuid-Limburgse heuvels, daar waar de bergen beginnen.

Diverse hoogtepunten

Hoogtepunten zijn verder: The Wall of Shadows, dat een zware expeditie vanuit Sherpaperspectief toont, Everest the hard way, over een even heroïsche als tragische Everest-expeditie, The Porter, waarin een Amerikaan zich in Nepal opgeeft als drager van loeizware rugzakken, de klassieke bergwestern met James Stewart The man from Laramie, het geëngageerde en in Ladakh gedraaide Songs of the Water Spirits en enkele films waarin outdoor en klimmen centraal staan.

Thema: Freedom to Roam

Ons thema dit jaar is Freedom to Roam. Daarmee willen we een lans breken voor het recht om te struinen, maar ook verkennen we waar die vrijheid botst op andere belangen. Moeten we tot in de verste uithoek van aarde kunnen rondstruinen? Op de kwetsbaarste plekken, zoals op Groenland of Antarctica en op elke heilige bergtop? En wie zondigt niet tegen het afsteken van paden? Ook moeten we constateren dat de freedom to roam vooral wordt opgeëist door de witte, hoogopgeleide buitensporters. Is die vrijheid er wel voor iedereen? Daarover gaan we in gesprek met enkele gelauwerde schrijvers van bergliteratuur.

Fietstocht

De jaarlijkse Summit to Summit Ride, een fietstocht van Nederlands hoogste punt naar de top van België, is zondag 7 november, er zijn een mountainbike clinic, een bergpubquiz op 2 november in café Pelt en de presentatie van de Dutch Mountain Ride. Na het onverwachte succes van de Dutch Mountain Trail hebben we een onverharde tocht uitgestippeld die onze eigen Seven Summits in Zuid-Limburg verbindt in 129 kilometer.

Kijk voor het complete programma op www.dmff.eu Bel voor meer info: 06 5478 5642

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio