12.7 C
De Bilt

Grote drugsvangst Koninklijke Marine

Caribisch gebied – Het stationsschip van de Koninklijke Marine in het Caribisch gebied, Zr.Ms. Van Amstel, heeft afgelopen week wederom twee drugsvangsten gedaan, waarbij in totaal bijna 1100 kilo cocaïne in beslag is genomen.

Voor Zr.Ms. Van Amstel was dit de derde en vierde drugsvangst in korte tijd. Twee weken geleden  onderschepte het schip in twee vangsten ook al bijna 700 kilo cocaïne. Het stationsschip werkte tijdens alle vier de acties nauw samen met een Amerikaanse maritiem patrouillevliegtuig, een patrouilleschip van de Amerikaanse marine en de US Coast Guard.

Gezamenlijke taskforce zorgt voor drugsvangst

De eerste actie begon na melding van een verdachte motorboot, een zo genaamde go-fast, door een Amerikaans patrouillevliegtuig. De Van Amstel wist uiteindelijk samen met haar NH-90 helikopter het verdachte motorbootje te stoppen. Na een boardingoperatie van het Amerikaanse boarding team werden 5 verdachten aangehouden en een groot aantal pakketten, met in het totaal 750 kilo cocaïne, in beslag genomen. Twee dagen later onderschepte het marineschip opnieuw een go-fast. Nadat een verdachte motorboot er met hoge snelheid vandoor ging zijn er vanuit de NH-90 waarschuwingsschoten gelost om het vaartuig tot stoppen te dwingen. Toen hier niet op werd gereageerd, werden vanuit de helikopter met gerichte schoten de buitenboordmotoren van de boot uitgeschakeld. Tijdens deze actie werden uiteindelijk vier opvarenden aangehouden en 330 kilo cocaïne in beslag genomen.

Stationsschip in het Caribisch gebied

Zr.Ms. Van Amstel is op dit moment bezig aan een succesvolle termijn als stationsschip. Het M-fregat van de Koninklijke Marine wist in tien dagen tijd vier grote drugsvangsten te doen. Het schip en haar bemanning maken in het Caribisch gebied  deel uit van een permanente multinationale drugsbestrijdingsoperatie geleid door het Amerikaanse  Joint Interagency Task Force South. Het schip opereert binnen een Taskgroup waarover de Commandant der Zeemacht in het Caribisch gebied het commando voert. Anti-drugsoperaties zijn één van de hoofdtaken van Defensie in het Caribisch gebied.

Bron: Ministerie van Defensie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio