31.4 C
De Bilt
vrijdag, 12 augustus 2022

Honderden twitteraccounts – van BBC tot Donald Duck – gehackt voor Turkse propaganda

Binnenland – Vanmorgen zijn Honderden twitteraccounts gehackt en verstuurden nadien een Pro-Turkse en Anti-Nederlandse tekst rond. Ook accounts van bekende organisaties zoals BBC, Forbes, Reuters, Amnesty International, het Japanse account van Justin Bieber, Starbucks en zelfs Donald Duck waren gehackt.

hackers stuurden berichten met een hakenkruis en hashtags Naziholland en NaziDuitsland. In de gehackte tweet stond in de Turkse taal: ‘Nazi Duitsland, Nazi Nederland, dit is voor jullie een kleine klap in jullie gezicht. 16 maart zien we jullie wel weer. Wat ik heb geschreven? Leer Turks’. Ook werd op diverse accounts de achtergrondfoto aangepast in een foto van de nationale vlag van Turkije. Het bericht bevat verder een 4 minuten durend promotiefilmpje van de Turkse president Erdogan.

©

De gehackte twitteraccounts gebruikten de app van het Amsterdamse bedrijf Twittercounter. TwitterCounter CEO Omer Ginor bevestigt dat hackers toegang kregen tot hun app. ‘Momenteel onderzoeken we hoe de hack mogelijk was. In november vorig jaar werd onze app ook gehackt, zowel de hack van vandaag als die van vorig jaar werden vanuit Turkije gedaan. In november waren het commerciële reclames die verstuurd werden, nu betreft het politieke berichten. Twitter heeft vrij snel toegang tot onze app geblokkeerd en we hebben momenteel gebruik van de app geblokkeerd. De berichten zijn nog te vinden op Twitter maar de meeste zijn inmiddels verwijderd. Na de hack van vorig jaar november hebben we de security flink verbeterd maar toch wisten de hackers wederom in te breken. Het is overigens niet zo dat de hackers passwords of andere gevoelige gegevens hebben buitgemaakt. De voorlopige resultaten van ons onderzoek laten zien dat het om een bredere aanval gaat, de tweets werden niet alleen via Twittercounter gedaan, aldus Ginor.’

Hacken van twitter is relatief eenvoudig, omdat de beveiliging minder goed op orde is. Het hacken van websites is vaak lastiger. Kleine bedrijven met een slechte beveiliging zijn wel vaak slachtoffer van hacks. Twee dagen geleden werden er ook zo’n honderden websites gehackt en voorzien van Turkse teksten met kritiek op Nederland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio