9.9 C
De Bilt

Marine onderschept ruim 400 kilo coke

Sint Maarten – Het Nederlandse patrouilleschip Zr.Ms. Friesland heeft afgelopen donderdag, in samenwerking met de Kustwacht van Sint Maarten, ruim 400 kilo cocaïne onderschept tijdens een patrouille in de Caribische Zee. De drugs is inmiddels overgedragen aan het Openbaar Ministerie van Sint Maarten en vernietigd. 

De Friesland

De Friesland is momenteel actief als stationsschip in het Caribisch Gebied. Tijdens een reguliere nachtelijke patrouille kwam het schip een verdachte boot op het spoor dat onder Venezolaanse vlag in de Caribische Zee voer. De boot viel op door een afwijkende positie en vaargedrag.

NH90

De maritieme NH90-helikopter, die momenteel aan boord van het schip is geëmbarkeerd, zag met haar sensoren het verdachte vaartuig als eerste. Nadat de Friesland het bootje enkele uren had geschaduwd werd de NH90 ingezet om het contact nader te onderzoeken. Hierop veranderde de verdachte boot van koers. Zr.Ms. Friesland is toen, samen met één van haar snelle FRISC-onderscheppingsboten, richting het bootje gevaren. De bemanning van de verdachte boot gooide daarop direct een aantal pakketten in het water.

onderschept
© ministerie van Defensie

Deze pakketten zijn door de onderscheppingsboot uit het water gehaald en aan boord van het stationsschip gebracht. Na een controle bleek het te gaan om maar liefst 406 kilo cocaïne.

Teamwerk

De commandant van het marineschip, kapitein-luitenant ter zee Nicole Kuipers, is positief over de geslaagde actie: “De onderschepping was uitstekend teamwerk tussen de bemanning van Zr.Ms. Friesland, de NH90-helikopter en de leden van de Kustwacht van Sint Maarten die momenteel aan boord van het schip geëmbarkeerd zijn.”

Stationsschip

Zr.Ms. Friesland is een Oceangoing Patrol Vessel van de Koninklijke Marine. Het schip zal nog tot eind november in het Caribisch gebied actief zijn als stationsschip. Behalve drugsbestrijdingsoperaties, is het schip ook paraat voor reddingsoperaties en humanitaire noodhulp

bron: Ministerie van Defensie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio