21.9 C
De Bilt

Marineschip Zr.Ms. Groningen onderschept meer dan 1.000 kilo cocaïne in Caribisch gebied

Het patrouilleschip Zr.Ms. Groningen heeft 2 drugstransporten in het Caribisch gebied onderschept. De marine stuitte daarbij op zo’n 1.040 kg aan cocaïne. De dubbele vangst speelde zich begin deze maand binnen één etmaal af.  De in beslag genomen contrabande en 5 opvarenden zijn inmiddels overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht. Het 5-tal wacht vervolging in de Verenigde Staten.

Zr.Ms. Groningen

De van drugssmokkel verdachte opvarenden zaten op snelle motorboten in de Caribische zee. Een maritiem patrouillevliegtuig detecteerde de eerste zogenoemde go-fast. Daarop schakelde Zr.Ms. Groningen de aan boord gestationeerde MH-65 Dolphin van de US Coast Guard in. Deze helikopter dwong de boot te stoppen. Met een FRISC- onderscheppingsvaartuig van het patrouilleschip is vervolgens een boarding uitgevoerd. Het leidde tot inbeslagname van een eerste lading drugs en het vasthouden van opvarenden.

Na eerste vangt direct weer in actie

De actie was nog maar net afgerond, toen de bemanning van het marineschip een tweede go-fast in het vizier kreeg. De Amerikaanse kustwachthelikopter ging er wederom op af, evenals 2 FRISC’s. Het leidde tot de tweede onderschepping. Sinds Zr.Ms. Groningen in april als stationsschip in het Caribisch gebied is ingezet, is dit de derde drugsvangst. 24 mei voorkwam de marine dat er 300 kilo cocaïne op de markt zou komen.  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio