9 C
De Bilt

MH17-verdrag ondertekent met Oekraïne

Kandelijk – Minister Blok van Veiligheid en Justitie heeft vandaag met zijn Oekraïense ambtsgenoot minister Petrenko een bilateraal verdrag ondertekend voor internationale juridische samenwerking met betrekking tot MH17. Met het verdrag wordt geregeld dat de vervolging van de verdachten van het neerhalen van vlucht MH17 ten behoeve van alle 298 slachtoffers van de ramp kan plaatsvinden. Daarmee krijgen alle nabestaanden dezelfde rechten in een Nederlands proces.

Vervolging en berechting

De landen wiens opsporingsautoriteiten samenwerken in het Joint Investigation Team (JIT) – Australië, België, Maleisië, Oekraïne en Nederland – hebben deze week gezamenlijk besloten dat de vervolging en berechting van MH17-verdachten in Nederland kan plaatsvinden, ingebed in internationale samenwerking en steun. Het strafrechtelijk onderzoek dat het JIT uitvoert, is nog in volle gang. Het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) zal op het daartoe geschikte moment passende beslissingen over strafvervolging nemen.

17 landen

Met het bilaterale MH17-verdrag  met Oekraïne wordt buiten twijfel gesteld dat vervolging van de daders ten behoeve van alle slachtoffers kan plaatsvinden en niet alleen de Nederlandse slachtoffers. De slachtoffers van de ramp met de MH17 kwamen uit 17 landen.

Verder is in het bilaterale verdrag met Oekraïne de mogelijkheid gecreëerd om eventuele Oekraïense verdachten te (ver)horen via een videoverbinding met Nederland. Ook is de overdracht van mogelijk opgelegde gevangenisstraffen geregeld. Dat is van belang, omdat de Oekraïense  grondwet de uitlevering van eigen onderdanen niet mogelijk maakt.

Ondertekening

,,De ondertekening van dit verdrag is een belangrijke stap richting het vinden van de waarheid, de berechting van verdachten en genoegdoening voor de nabestaanden. We zijn Oekraïne erkentelijk voor de goede samenwerking tot nu toe en de totstandkoming van dit verdrag.”, aldus minister Blok.

Het MH17-verdrag met Oekraïne zal zo spoedig mogelijk met de uitvoeringswetgeving ter behandeling aan de Tweede Kamer worden aangeboden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio