16.7 C
De Bilt
vrijdag, 22 september 2023

Nederland draagt eigendom koloniale kunst over aan Sri Lanka

Staatssecretaris Uslu (Cultuur en Media) brengt namens Nederland van 27 tot 31 augustus een bezoek aan Sri Lanka. Op maandag 28 augustus tekent zij in de hoofdstad Colombo de eigendomsoverdracht van zes objecten die tijdens de koloniale tijd door Nederland zijn geroofd. Het besluit tot eigendomsoverdracht volgt op het advies van de Commissie Koloniale Collecties onder leiding van Lilian Gonçalves – Ho Kang You. Voorafgaand hieraan neemt staatssecretaris Uslu deel aan het G20-overleg van cultuurministers in Varanasi, op uitnodiging van de regering van India.

De verwachting is dat de objecten, die nu in beheer zijn van het Rijksmuseum, over enkele maanden daadwerkelijk naar Sri Lanka kunnen reizen. Het gaat om het beroemde Kanon van Lewke, een gouden kastane, een Singalees mes, twee zilveren kastanes en twee geweren.

Onderzoek en teruggave door Nederland

De geschiedenis van deze objecten is uitvoerig onderzocht door onderzoekers uit Nederland en Sri Lanka. De teruggave vormt de basis voor nadere samenwerking tussen beide landen en betrokken culturele instellingen. Nederland en Sri Lanka blijven met elkaar in gesprek om die samenwerking verder vorm te geven.

De staatssecretaris spreekt in Sri Lanka met verschillende vertegenwoordigers van de Sri Lankaanse regering. Daarnaast heeft Uslu een ontmoeting met jonge culturele professionals en makers. Ook bezoekt zij het eeuwenoude VOC-fort in Galle, wat vroeger onder meer een strategisch bevoorradingspunt was voor Nederlandse schepen onderweg naar het tegenwoordige Indonesië.

G20 in Varanasi, India

Staatssecretaris Uslu is door gastland India uitgenodigd om deel te nemen aan de vergadering van cultuurministers van de G20 in Varanasi op zaterdag 26 augustus. Zij zal daar het belang benadrukken van de creatieve denkkracht van makers, artiesten en kunstenaars bij het aanpakken van de grote uitdagingen van deze tijd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio