2.1 C
De Bilt

Interactieve presentatie IJslandreis bij Brodshoes in Rijssen

Rijssen – Een bijzondere zeiltocht naar IJsland staat centraal tijdens het openbare en vrijblijvende Rotary Café op dinsdagavond 14 november bij het Brodshoes in Rijssen. In een interactieve show presenteren bemanningsleden het verhaal van deze ‘reis met een missie’. Belangstellenden zijn van harte welkom. De entree is gratis, de kop koffie/thee (met iets erbij) en een drankje ook.

Naast het vele water, een straffe wind en metershoge golven spelen ook de eilanden Blyth, Kirkwall, Orkneys, Lerwick, Shetlands, Torshavn, Far Oer, Heimaey, Vestmannaeyjabae en Heimaey een rol. Hier legde de Edda, het zeiljacht, aan en ging de bemanning aan wal. Tijdens het Rotary Café wordt onder andere vertelt over het leven aan boord, wekenlang met vijf mensen, waarvan sommigen elkaar niet kenden, op een kleine ruimte op een schip. Anekdotes over het leven op een paar vierkante meters waar met z’n allen gekookt, gegeten, geslapen, kortom geleefd werd.

Reis naar IJsland

De reis begon bij Ed van der Veen uit Enter, eigenaar van de zeilboot, en bij Peter Velten uit Rijssen. Eigenlijk begon de reis eerder, bij Gerrit Velten. “Vorig jaar mei spraken Gerrit en ik af om naar IJsland te zeilen. Gerrit wilde dat land altijd al een keer zien. Dat zou dit jaar, zomer 2023, gebeuren”, vertelde Ed eerder. Naast Gerrit en Ed moesten nog een aantal bemanningsleden gezocht worden, en tijdens een barbecue in de jachthaven van Lemmer, waar het zeiljacht lag, wist Ed twee ervaren zeilers te strikken. Die barbecue was op 19 augustus. Een dag later, zaterdag 20 augustus 2022, overleed Gerrit plotseling.

Zoon Peter maakte dit jaar de reis die zijn vader wilde maken. Een reis met een missie. Een beetje as van Gerrit ging mee, om uitgestrooid te worden bij Thingvellir op IJsland. “Op een heel mooi plekje met als bijzonder punt een klein wit kerkje, waar een hele mooie rivier langs stroomt”, vertelde Peter in een eerder interview.

Het team vertrok vrijdagavond 30 juni vanuit Lemmer. Er werden meerder eilanden aangedaan: Blyth, Kirkwall, Orkneys, Lerwick, Shetlands, Torshavn, Far Oer, Heimaey, Vestmannaeyjabae, Heimaey en Reykjavik. Terug werd dezelfde route genomen. De boot vaart normaal zo’n 8 knopen, en dat is 14, 15 kilometer per uur.

Reykjavik, IJsland

Op zaterdag 15 juli kwam de Edda na een zeereis van 1616 mijl, 2993 kilometer, aan in Reykjavik, de hoofdstad van IJsland. Twee dagen later, maandag 17 juli, werd de as uitgestrooid bij Thingvellir.
De bemanning bleef een paar dagen in IJsland, en vertrok 21 juli vanuit Reykjavik richting Lemmer. “We hebben veel geluk gehad met het weer. Bijna geen regen gehad, veel zon. Wel hoge golven die over je heen slaan”, aldus Velten, die na vijf weken varen niet meer de enige aan boord was met een baard.

Eindpunt in haven van Lemmer

Na exact vijf weken lag zeilschip Edda aan het eind van vrijdagmorgen 4 augustus voor de Lorentzsluizen in de Afsluitdijk. Na de sluizen wachtte het IJsselmeer. Eenmaal op het IJsselmeer werd de steven gewend richting Friesland en in de loop van de middag voer de Edda de haven van Lemmer binnen. Een bijzondere reis was ten einde.

Vrije gift voor Enterse Zomp

Het Rotary Café wordt gehouden bij restaurant ’t Brodshoes, Bouwstraat 41 in Rijssen. Inloop vanaf 19.00 uur, aanvang programma 19.30 uur. Belangstellenden zijn van harte welkom. De entree is gratis.

Om het levenswerk van Gerrit Velten voor de Enterse Zomp te steunen is er de mogelijkheid om deze avond een vrije gift te geven voor stichting de Enterse Zomp. “Op deze manier willen we als club het goede werk van Gerrit laten voortleven in het interactieve centrum op ’n Waarf, waar hij zich zo voor ingezet heeft”, aldus bestuurslid Gerard Beltman van Rotary Rijssen Regge Regio.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio