10.2 C
De Bilt

Minister-president Rutte naar top Raad van Europa in Reykjavik

Minister-president Rutte is 16 en 17 mei 2023 aanwezig bij de top van de Raad van Europa in Reykjavik. Het is de vierde keer in de geschiedenis van de Raad van Europa dat staatshoofden en regeringsleiders bij elkaar komen om over de toekomst van de organisatie te spreken. De laatste keer was 18 jaar geleden. De top in mei staat in het teken van herbevestiging van de waarden van de Raad van Europa ten aanzien van mensenrechten, democratie en rechtsstaat. In het bijzonder staat steun aan lidstaat Oekraïne hoog op de agenda.

Top Raad van Europa

De Raad van Europa werd in 1949 opgericht om de principes van mensenrechten, rechtsstaat en democratie in Europa te bevorderen en te beschermen. De Raad van Europa telt zesenveertig lidstaten en kent als hoogste organen het Comité van Ministers, bestaande uit de ministers van Buitenlandse Zaken van de lidstaten, en een Parlementaire Assemblee, bestaande uit ruim driehonderd leden van de zesenveertig nationale parlementen.

Verder kent de Raad van Europa een groot aantal organen, waarvan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens het bekendste is. Het Hof houdt toezicht op de naleving van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Met behulp van zijn organen en verdragen beoogt de Raad van Europa één rechtsruimte op het Europese continent te bewerkstelligen en daardoor de eenheid tussen de lidstaten te versterken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio