16.7 C
De Bilt

‘Temperament’ vanaf 12 augustus bij KunZt

Pexels / Pixabay

Veel mensen hebben eigen denkbeelden bij termen als ‘losbandigheid’, ‘lust’, ‘liefde’,  ‘moord en doodslag’ en ‘triomf en tragedie’. Ook Jolanda Riedijk en Annelies Dölle lieten zich inspireren door deze thema’s. Op de tentoonstelling ‘Temperament’, laten zij hun denkbeelden zien.

Waar Jolanda Riedijk de mythologie van de oude Grieken centraal stelt, gaat Annelies Dölle juist uit van haar innerlijk. Samengebracht brengen zij de thema’s op harmonische en tegelijkertijd dynamische wijze tot leven met abstracte en figuratieve werken. Het geheel laat zien wat mensen in beweging brengt.

Intentie van kunst

Jolanda’s werk is figuratief, maar nooit een perfecte weergave van de werkelijkheid. Hoewel herkenbaar, zijn haar werken soms primitief en soms extreem van vorm. Klassieke thema’s inspireren haar tot eigentijdse vormen.
De abstracte schilderijen van Annelies vertellen elk een verhaal. Het spel van vormen en kleuren laat je fantaseren over andere nieuwe werelden. Wellicht wordt deze meer spirituele benadering ingegeven door de dementie van haar overleden man, waarbij zij haar ervaringen – bewust of onbewust – in haar werken probeert uit te drukken.

 

Wereld Alzheimerdag
Beide kunstenaars proberen met hun werk ‘vrijheid en onbegrensde mogelijkheden’ bij mensen te stimuleren. Het zette Zwijndrechtse organisaties zoals Swinhove, Alzheimercafé en werkgroep ‘dementievriendelijke gemeente’ in beweging om – in de aanloop naar Wereld Alzheimer dag (21 september 2018) – rond deze tentoonstelling activiteiten te organiseren:

 

 • Vrijdag 7 september 2018
  Workshop voor mantelzorgers om met patiënten met Alzheimer tentoonstellingen te bezoeken en hierover met hen in gesprek te gaan;
 • Zondag 9 september 2018
  Voorlezen uit de Griekse Mythologie aan mensen met Alzheimer
  (http://voorlezen.org/site/portfolio/luisteren-in-je-leunstoel/);
 • Vrijdag 21 september 2018
  Speciale rondleiding voor mensen met Alzheimer en hun mantelzorgers met high tea.

Vergeten Oude Grieken?

Griekse mythen en sagen zijn vaak wilder en woester dan het leven zelf. Onze inleidende termen (losbandigheid, etc.) zijn uit deze verhalen niet of nauwelijks weg te denken. Het sprak door de eeuwen heen tot de verbeelding van kunstenaars. Stephen Fry laat ons in zijn nieuwe boek (Mythos) opnieuw kennis maken me een oude – wellicht vergeten – wereld, waarin we verliefd (kunnen) worden op Zeus, aanwezig zijn bij de geboorte van Athene, kunnen fluiten naar het goud van Koning Midas en jagen met beeldschone, maar meedogenloze Artemis.  Veel van de titels van de kunstwerken, verwijzen naar deze verhalen.

Speciaal voor “Temperament” heeft de Bibliotheek AanZet bij KunZt een speciale hoek ingericht, waarmee u uw geheugen – mocht u de verhalen vergeten zijn – weer kunt opfrissen.

Meet & greet zondag 2 september

Vindt u het leuk om beide kunstenaars te ontmoeten? Zij vertellen zondag 2 september, vanaf 15.00 uur tijdens de officiële opening, hun persoonlijke verhaal en gaan daarbij graag in gesprek met u. In welk kunstwerk ervaart u ‘temperament’? En welk schilderij van Annielies en welk beeld van Jolanda zou u combineren? Het wordt een leuke interactieve middag en u bent van harte welkom!

Openingstijden KunZt

KunZt is open op woensdag, donderdag, vrijdag én zondag tussen 13.30 en 16.30 uur. De expositie is te bezichtigen tot en met 23 september 2018. Op vrijdag 21 september is de tentoonstelling voor gewone bezoekers gesloten. U vindt de ingang op het Raadhuisplein aan de zijde van de Burgemeester de Bruïnelaan. Kijk voor meer informatie op www.kunZtzwijndrecht.nl of mail naar info@kunztzwijndrecht.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio