18.7 C
De Bilt

UNESCO Global Geopark keurmerk voor het Belgisch-Nederlandse Geopark Schelde Delta

Dat betekent dat UNESCO het gebied van het Schelde estuarium zó geologisch, cultuurhistorisch en landschappelijk uniek vindt dat de regio zich voortaan een UNESCO Global Geopark mag noemen en opgenomen is in het internationale UNESCO Global Geopark Network, samen met onder meer de zwarte vulkanische stranden van Lanzarote, de geothermische activiteiten van IJsland, en een van de diepste canyons van de wereld: Colca in Peru.

Unieke regio

Nergens ter wereld is de wisselwerking tussen mens en water -de samenwerking én de tegenwerking- nog zo zichtbaar in het landschap als in de Vlaams-Nederlandse Schelde Delta. Een evenwicht vinden tussen het goede en het nodige in dit dynamische landschap is moeilijk, en verdient alle aandacht die een Geoparkstatus biedt.

Grensoverschrijdend netwerk

Vijf provincies (Zeeland, Noord-Brabant, Antwerpen, Oost- en West-Vlaanderen) zijn initiatiefnemers voor het stevige aanvraagdossier en werken hiervoor samen met meer dan 60 gemeentebesturen, kennisinstellingen zoals Hogeschool Zeeland, musea zoals Markiezenhof, en de toeristische diensten. Een huzarenstukje van publiek-private, internationale samenwerking. Eén van die partners is gemeente Bergen op Zoom.

Beleving

Gemeente Bergen op Zoom is een van de partners in Geopark Schelde Delta. In deze gemeente bevinden zich twee geosites: Het Markiezaat en de Brabantse Wal en één van de zes onthaalpoorten: het Markiezenhof. Wethouder Letty Demmers: “Het Geopark biedt educatieve mogelijkheden over geologie, biodiversiteit en cultureel erfgoed, wat bijdraagt aan educatieve doelstellingen en het vergroten van maatschappelijk bewustzijn. En wat is er mooier om dat vanuit het Markiezenhof te kunnen doen. Met historische en culturele verhaallijnen draagt het Geopark bij aan het behoud en de promotie van lokaal erfgoed.”

50 miljoen jaar jong

Het huidige landschap van Geopark Schelde Delta is een verhaal van 50 miljoen jaar bodemdaling en -opheffing, van stijging en van daling van de zeespiegel, van getijdenwateren, rivieren en klimaatverandering. Daarnaast toont het de afwisselende rol van natuurlijke processen en menselijke invloeden van de laatste tweeduizend jaar: de Deltawerken, kleiputten voor de baksteennijverheid, turfwinning voor energie en zout, houtkap voor de bouw, gecontroleerde overstromingsgebieden (Sigmaplan).

Internationaal UNESCO keurmerk voor geologie

Een erkenning als UNESCO Geopark is een keurmerk dat internationale aandacht schenkt aan het geologisch erfgoed van een gebied, en de daarmee samenhangende cultuurhistorie. Dit geeft initiatieven voor onderzoek, natuur- en landschapsbeheer en duurzaam toerisme dan ook meer kans op (Europese) fondsen. UNESCO hecht ook veel belang aan de educatie, de lokale tradities en de holistische aanpak van de geoparken.

Ontdek het zelf

Profiteer van de aankomende paasvakantie/meivakantie en wandel of fiets een van de vele interessante routes om het Unesco Global Geopark Schelde Delta te ontdekken: https://scheldedelta.eu/nl/ontdek-unesco-global-geopark. Of ontdek de Brabantse Wal door een van de prachtige routes die te vinden zijn op https://www.vvvbrabantsewal.nl/. Lees meer informatie op www.scheldedelta.eu

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio