15 C
De Bilt
donderdag, 21 september 2023

Veenkoloniaal Symfonie Orkest (VKSO) met Carmina Burana op podium van wereldberoemde Smetanazaal in Praag

Voor de coronatijd stond het voor het Veenkoloniaal Symfonie Orkest (VKSO) o.l.v. dirigent Lubertus Leutscher al vast: Een uitvoering van de ‘Carmina Burana’met een groot internationaal projectkoor in de wereldberoemde Smetanazaal in Praag. Afgelopen week was het zo ver: met drie touringcars reisden de orkestleden, enkele koorleden en support af naar hun hotels in Praag. De concertreis duurde van 3 ‘t/m 7 mei.

VKSO met uitvoering Carmina Burana

Het VKSO bestaande uit 65 musici voerde de onovertroffen ‘Carmina Burana’ van Carl Orff gezamenlijk met een groot 150 koppig internationaal koor uit, w.o. leden van het VKSO concertkoor, leerlingen van scholengemeenschap ‘Kindsheid Jesu’ jongenskoor ‘Praags Pueri Gaudentes’ en vele anderen uit Nederland, België en Duitsland.

Naast de generale repetitie werd eerder een repetitie gehouden in Culture House KD  Ládví,  de repetitiezaal van het beroemde PKF Praque Philharmonia oftewel het Praags Philharmonisch orkest. Technici van dit grootste symfonieorkest verleende alle  medewerking: Alles stond klaar om te kunnen beginnen aan de repetitie. Tevens konden de vijf slagwerkers van het VKSO de nodige pauken en klein slagwerk lenen van dit vermaarde Praags orkest en stonden er twee vleugels en harp klaar op de dag van het concert.

Concert Smetanazaal

Op de avond van 5 mei vond het concert in de indrukwekkende Smetanazaal plaats dat onderdeel is van de in 1905 tot 1911 gebouwde indrukwekkende Obecni Dum-,  voormalig gemeentehuis dat naast gemeentediensten ook ruimte bood en nog aldoor biedt aan culturele evenementen. Hoogtepunt van dit concert was  natuurlijk de spectaculaire ‘Carmina Burana’ van componist Carl Orff.

Een zeer aansprekend en bekend werk voor groot koor, solisten en orkest. Virtuoze solisten als bas bariton Martijn Sanders, countertenor Rob Meijers en sopraan Nana Tchikhinashvili, completeerden dit fameuze werk. Tevens trakteerde het VKSO het publiek op ‘Night on Bald Mountain’, een intrigerend werk van componist Modest Moessorgski. Een uitzinnig publiek dat overliep van enthousiasme was het logische gevolg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio