17.3 C
De Bilt
maandag, 27 juni 2022

Zr.Ms. Karel Doorman sluit aan bij NAVO-vlootverband

Het Joint Support Ship Zr.Ms. Karel Doorman is vandaag vertrokken uit Den Helder. Het marineschip sluit aan bij de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1), een van de snel inzetbare vlootverbanden uit de flitsmacht van de NAVO.

Vlootverband

De Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG 1) is hoofdzakelijk actief in de Noord-Atlantische Oceaan, Noordzee en de Baltische Zee. Het vlootverband bestaat uit marineschepen van verschillende NAVO-bondgenoten. De schepen nemen deel aan diverse oefeningen om de onderlinge samenwerking te versterken. Bovenal zijn ze 24/7 beschikbaar voor opdrachten uit het NAVO-hoofdkwartier en direct inzetbaar voor crisissituaties.

Zr.Ms. Karel Doorman

Nederland levert Zr.Ms. Karel Doorman in haar functie als logistiek ondersteuningsschip voor verscheidene capaciteiten. Zo kan het schip de andere eenheden binnen het eskader voorzien van brandstof en goederen. Daarnaast fungeert het schip tijdens deze inzet als helikopterplatform en krijgt het schip twee NH-90 gevechtshelikopters van het Defensie Helikopter Commando aan boord. Het boardingteam en force protection element bestaat uit circa 30 Duitse militairen van het Seebataillon. In totaal gaat het om circa 250 militairen.

SNMG1

Naast Zr.Ms. Karel Doorman maakt Zr.Ms. De Zeven Provinciën op dit moment deel uit van SNMG1. Nederland voert heel 2022 het commando over de maritieme taakgroep. Momenteel is dat in handen van de Nederlandse commandeur Ad van de Sande. Zr.Ms. Karel Doorman komt naar verwachting eind september terug in Den Helder.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio