16.8 C
De Bilt
zaterdag, 25 mei 2024

Dreigingsniveau terrorisme in Nederland verhoogt: kans op aanslag reëel!

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft vanmiddag laten weten het dreigingsniveau voor een terroristische aanslag te hebben verhoogd naar niveau 4,. Dat is het op één-na-hoogste niveau in Nederland. Dat is sinds 2019 niet zo hoog geweest.

Dreigingsniveau

Bij dreigingsniveau 4 is er sprake van een reële kans op een aanslag. Deze verhoging van het niveau lijkt vooral te maken te hebben met de huidige situatie rondom de oorlog tussen Hamas en Israël in de Gazastrook. Maar ook spelen schendingen van de Koran in sommige Europese landen, rechts-extremisme, maar ook anti-institutioneel extremisme (gezag van overheden niet accepteren) een belangrijk rol, volgens de NCTV.

Het individu

Het gevaar zit hem vooral in dat ene individu dat zich meestal in afzondering door informatie via het internet laat beïnvloeden en niet meer over de macht lijkt te beschikken zelf na te denken over de werkelijke oorzaken en gevolgen van hun handelen. Het is met een ‘gekleurde’ bril naar de wereld kijken, waarbij op internet vooral naar bevestiging van denken wordt gezocht en niet naar waarheid. Een voorbeeld hiervan is radicalisering van jonge Jihadisten, dat voornamelijk alleen nog maar online gebeurt.

Online haat

Ook valt online een trend waar te nemen van steeds meer haat tegen Joden en mensen binnen de LHBTIQ+-groep. Voor de eerste groep speelt de oorlog in de Gazastrook een belangrijke rol.

Vaststellen dreigingsbeeld

Het dreigingsbeeld wordt 3 keer per jaar vastgesteld door de NCTV. Het dreigingsniveau heeft sinds 2019 op 3 gestaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio