15.7 C
De Bilt

Rutte houdt het voor gezien en is niet herkiesbaar; motie van wantrouwen van tafel

Minister-president Mark Rutte heeft bij aanvang van het debat vanmorgen in de Tweede Kamer aangegeven voor de nieuwe verkiezingen niet meer beschikbaar te zijn voor de VVD en ook de politiek te zullen verlaten. Hij liet weten dit besluit zondagmorgen genomen te hebben. Rutte liet weten dat “het uitgangspunt van het debat hoort het belang Nederland te zijn en niet mijn persoon”.

Ook eigen VVD lijkt verrast door mededeling Rutte

Zijn verklaring zorgde voor zowel opluchting, respect en verbazing. Waar Sylvana Simons van BIJ1 liet weten dat Rutte wat haar betreft dan ook vandaag direct moet vertrekken, liet Jesse Klaver nog geen 30 seconden later weten dat de motie van Wantrouwen nu van tafel is.

Ook waardering vanuit andere partijen

Tweede Kamer leden van de VVD leken oprecht verrast door zijn besluit. Vanuit zijn partij was dan ook niets anders dan waardering te horen over zijn inzet. Maar ook PVV-leider Geert Wilders liet weten, ondanks de vele keren dat hij het hartgrondig oneens met hem was, liet hij weten toch enorm respect te hebben voor iemand ‘die ruim 13 jaar met ziel en zaligheid als premier het belang van Nederland heeft gediend’.

Het lijkt wel leegloop in Den Haag

Naast Rutte lieten eerder al Wopke Hoekstra en Hugo van der Wal weten niet terug te keren in de politiek. Vandaag deelde ook fractievoorzitter van het CDA, Pieter Heerma, zijn vertrek uit de politiek aan.

Het debat over de val van het kabinet is nog te volgen via een livestream en op televisie bij de NOS: https://nos.nl/livestream/2482225-kijk-hier-naar-een-extra-uitzending-van-het-nos-journaal-over-het-vertrek-van-rutte

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio