15.6 C
De Bilt
zaterdag, 25 mei 2024

UWV blij met uitspraak over terugvorderingen door Centrale Raad van Beroep

Op 18 april heeft de Centrale Raad van Beroep een uitspraak gedaan in een beroepszaak tegen UWV. De aanleiding van de rechtszaak was een terugvordering van te veel ontvangen uitkering. In de wet is bepaald dat UWV te veel betaalde uitkeringen moet terugvorderen. Ook wanneer de oorzaak hiervan een fout van UWV is. Tot voorheen kon UWV alleen in uitzonderlijke gevallen geheel of gedeeltelijk afzien van de terugvordering. De uitspraak geeft UWV meer ruimte om de menselijke maat toe te passen bij terugvorderingen.

Het uitgangspunt dat de uitkering die ten onrechte is ontvangen moet worden terugbetaald blijft, maar vanaf nu is er meer ruimte om de oorzaak van de terugvordering en de persoonlijke situatie van cliënt mee te wegen. UWV moet dus een belangenafweging maken. Dit betekent dat zij eerder geheel of gedeeltelijk af kan zien van het terugvorderen wanneer UWV een fout heeft gemaakt. Ook mag UWV de persoonlijke situatie van de cliënt betrekken in de afweging om te veel ontvangen uitkering terug te vorderen.

Blij dat meer met menselijk maat gewerkt kan worden

Johanna Hirscher lid van de Raad van Bestuur UWV: “Wij zijn blij met de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep. We weten dat een terugvordering grote gevolgen kan hebben voor de cliënt. En deze uitspraak geeft ons de mogelijkheid om hier anders mee om te gaan. We willen dat onze cliënten zich gezien, gehoord en geholpen voelen en deze uitspraak helpt ons daarbij. Tijdens de zaak hebben wij de rechter daarom ook specifiek gevraagd om ons hiervoor de ruimte te geven. Met de uitspraak hebben we die gekregen.”

Rekening houden met persoonlijke situatie bij over terugvorderingen

Door de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep heeft UWV nu extra ruimte gekregen in het meenemen van de impact die een terugvordering heeft op de persoonlijke situatie van de client. Wanneer het terug te vorderen bedrag bijvoorbeeld zodanig hoog is dat het een negatieve impact heeft op het leven van de client dan kan de uitkeringsorganisatie hier rekening mee houden bij de bepaling van de terugvordering. Als deze is ontstaan door een fout van de cliënt, maar dit eigenlijk niet valt aan te rekenen door persoonlijke omstandigheden, mag UWV daar ook rekening mee houden bij de terugvordering.

Vervolg uitspraak

De uitspraak geldt vanaf heden. UWV zal vanaf nu de uitspraak uitvoeren en gaat bepalen hoe dit onderdeel gaat worden van onze vaste dienstverlening. Voor de casus van de cliënt die aanleiding was voor deze zaak betekent dit dat UWV zijn situatie nogmaals gaat bekijken op basis van de uitspraak. Johanna Hirscher: “Wij gaan specifiek kijken naar de ontstaanswijze van de terugvordering en betrekken daarbij ook ons eigen handelen. We weten dat het een lange weg is geweest voor de cliënt en zijn ouders. Met hun doorzettingsvermogen hebben ze het mogelijk gemaakt dat wij meer ruimte hebben om anders om te gaan met terugvorderingen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio