15.1 C
De Bilt

Castricum heeft bijna 12.000 tegels gewipt

De gemeente Castricum nam dit jaar deel aan het NK Tegelwippen, waarbij is geprobeerd om zo veel mogelijk tegels te vervangen voor groen. Veel inwoners deden mee: gezamenlijk hebben ze 11.793 tegels vervangen door groen.

Meer groen voorkomt wateroverlast, biedt meer koelte op warme dagen, en houdt het water vast bij droogte. Daarom heeft de gemeente én een groot aantal enthousiaste inwoners zich ingezet voor het NK tegelwippen. Iedereen kon meedoen. Deelnemers vervingen tegels in de tuin door groen. Wie gebruik maakte van de tegelophaalservice kreeg er een zakje botanische bloembollen voor terug. Daarmee konden ze gelijk een start maken met het vergroenen. Komend voorjaar zien de inwoners het prachtige resultaat ervan.

Meer groen in Castricum

Een versteende omgeving en tuininrichting zorgt in de bebouwde omgeving voor problemen. Zoals hittestress en wateroverlast. Door tegels te vervangen door groen, is de grond juist beter aangepast op het veranderende klimaat. Daarnaast wordt de leefruimte voor planten en dieren vergroot. En het draagt bij aan een gezondere en mooiere gemeente: daar gaan we samen voor!

NK Tegelwippen – Foto: gemeente Castricum

Tegelstand

Tijdens het NK Tegelwippen is gemeten hoeveel bestrating plaats heeft gemaakt voor groen. Er is dit jaar een record behaald: landelijk hebben maar liefst 2,8 miljoen tegels ruimte gemaakt voor groen. Dat zijn 40 voetbalvelden aan oppervlakte. Castricum eindigde in de categorie ‘kleine gemeentes’ op de 20e plek (van de 80). De gemeente is heel blij dat zo veel inwoners hebben meegedaan en is trots op het aantal van 11.793 verwijderde tegels. Volgend jaar gaat Castricum weer meedoen. Dan loopt de uitdaging van 21 maart t/m 31 oktober.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio