14.7 C
De Bilt
zaterdag, 25 mei 2024

Gemeenten en Woonwaard slaan handen ineen voor beheer regionaal wooncentrum Picassolaan

Afgelopen week sloten de gemeenten Alkmaar en Castricum en woningcorporatie Woonwaard een overeenkomst voor het beheer van het regionaal wooncentrum, de voormalige Vluchthoef, aan de Picassolaan in Alkmaar.

Woonwaard

Woningcorporatie Woonwaard verzorgt het beheer van het appartementencomplex samen met de gemeente Alkmaar, die onlangs het eigendom van complex overnam van het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers. Tijdens een werkbezoek aan het regionaal wooncentrum van wethouder Paul Slettenhaar van Castricum, wethouder Pieter Dijkman van Alkmaar en bestuurder Joke van den Berg van Woonwaard werd een naambord onthuld en de overeenkomst ondertekend. Joke van den Berg, bestuurder van Woonwaard is verheugd over de overeenkomst: “Wij werken graag mee om het tijdelijk wooncentrum een thuis te laten worden waar mensen een goede start kunnen maken als nieuwe inwoners”

Regionaal wooncentrum Picassolaan

In de appartementen aan de Picassolaan wonen in de periode tot en met december 2023 Alkmaarse en Castricumse statushouders die een definitieve woonplek zoeken in Alkmaar en Castricum. Statushouders zijn vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Met het tijdelijk wooncentrum kan de regio de taak van het Rijk om deze statushouders te huisvesten sneller invullen en wordt voorkomen dat de vraag naar woningen nog verder oploopt. Ook kunnen de statushouders sneller beginnen met onder andere hun inburgering, onderwijs, participatie. In het complex komen ook acht appartementen voor spoedzoekers van de gemeente Alkmaar. Spoedzoekers zijn woningzoekenden met een hoge verhuisurgentie die geen urgentieverklaring krijgen.

Omvormen naar een reguliere woonwijk

Zoals vastgelegd in de regionale bestuursovereenkomst van 22 december 2021 hebben de gemeenten Alkmaar en Castricum de opdracht om in de loop van de twee jaar huisvesting te vinden of te ontwikkelen voor de mensen die niet zelf een definitieve woning hebben gevonden. Na die twee  jaar gaat de gemeente Alkmaar het tijdelijk wooncentrum omvormen naar een reguliere woonwijk voor Alkmaarse inwoners.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio