10 C
De Bilt

Krimpen wil hoeveelheid restafval verminderen door inwoners inzicht te geven

In Krimpen aan den IJssel scheiden we nog niet goed genoeg het afval. Hierdoor is de hoeveelheid restafval groot: meer dan 200 kilo (!) per inwoner. De kosten van onze afvalverwerking zijn daardoor hoog. Bovendien verspillen we waardevolle grondstoffen die nu als restafval worden verbrand. Dáár willen we verandering in brengen.

Wethouder Wubbo Tempel: ‘Wij willen heel graag de hoeveelheid restafval per inwoner omlaag brengen. Daarom gaan wij inwoners in de eerste helft van 2024 inzicht geven in hun gedrag. Met name op de hoeveelheid van dit aangeleverd afval. In Gouda zijn daar goede ervaringen mee opgedaan. Alleen al het geven van informatie leidde ertoe dat inwoners beter afval scheidden. En dus deze hoeveelheid afval omlaag ging.’

Een proef moet meer informatie geven

Het gaat in eerste instantie om een proef die informatie moet geven op weg naar een nieuw afvalinzamelbeleid. Dit beleid willen we op 1 januari 2025 invoeren. De proef houdt in dat we huishoudens informatie geven over de hoeveelheid restafval die zij inleveren. Dit doen we dan nog zonder financiële consequenties.

Het doel is kostenvermindering voor met name restafval

Het verwerken van restafval is een grote kostenpost in het afvaltarief. De hoop is dat de informatie inwoners verleidt hun afval beter te scheiden. Met name door GFT er beter uit te halen. Daarnaast leert de proef of de gemeente zonder storingen de informatie kan verschaffen en of de inzamelmethodes op orde zijn. Tenslotte leren we of ongewenst gedrag ontstaat, bijvoorbeeld afvaltoerisme.

Proef kan leiden tot recycletarief

Is de proef geslaagd? Dan wordt er een nieuw afvalbeleid voorgelegd aan de gemeenteraad. Denkbaar is dat de proef ervoor zorgt dat Krimpen een recycletarief krijgt. In gemeenten die dat eerder hebben ingevoerd, bedraagt het restafval per inwoner nog maar zo’n 130 à 140 kilo. Huishoudens betalen daar voor hun daadwerkelijk aangeleverde hoeveelheid afval. In de tweede helft van 2024 neemt de gemeenteraad hierover een besluit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio