17.2 C
De Bilt

Woningbouw Delversduin krijgt groen licht

De gemeente Bergen mag doorgaan met de woningbouw van 162 woningen in Egmond aan den Hoef. Het beroep tegen het woningbouwplan voor Delversduin is door de Raad van State ongegrond verklaard. Dit maakt het bestemmingsplan voor Delversduin onherroepelijk. Initiatiefnemer BPD kan nu de omgevingsvergunningen voorbereiden.

Wethouder Arend Jan van de Beld namens het college van Bergen: “We hebben groen licht, de bouw van deze woningen komt nu echt in zicht. Woningbouw heeft de hoogste prioriteit. We kunnen nu concrete stappen maken met de initiatiefnemer. Daarna kunnen we starten met bouwrijp maken van de grond.”  

Natuurbescherming

De Raad van State oordeelt dat alle bezwaren, onder andere op het gebied van inspraak, overlast door toenemend verkeer en nadelige gevolgen voor de natuur, ongegrond zijn. Een eerdere uitspraak van de Haarlemse rechtbank waarmee de vergunning, verleend door de Provincie Noord-Holland, op basis van de Wet natuurbescherming vernietigd werd, heeft geen gevolgen voor de bouw van de 162 woningen. Initiatiefnemer BPD hoeft geen nieuwe vergunning vanuit de Wet natuurbescherming aan te vragen, omdat de natuurbescherming voldoende geborgd is in het bestemmingsplan volgens de Raad van State.

Duurzame woningen met dorpse uitstraling

In het plan Delversduin in Egmond aan de Hoef komen maximaal 162 woningen. Van deze woningen is minimaal 30% sociale huurwoningen. Ten minste 20% van de woningen vallen in de categorie middenhuur of middenkoop. De overige woningen vallen in de vrije sector.

De woningen voldoen aan de nieuwste eisen op het gebied van duurzaamheid en zijn dan ook nul-op-de-meter. Daarnaast komen de woningen op een natuurlijke manier in hun omgeving. Het plan heeft een dorpse uitstraling die past bij de schaal en sfeer van Egmond aan den Hoef.

Beeldkwaliteitsplan Delversduin

Wethouder Arend Jan van den Beld: “Alle woningen worden duurzaam gebouwd en in stijl van de mooie woningen in onze kernen. Daarvoor werkt de initiatiefnemer met het beeldkwaliteitsplan dat de gemeenteraad heeft vastgesteld. Onze dorpen staan vol met karakteristieke huizen en bijzondere natuur. Deze huizen en natuur zijn de inspiratie en richtlijn voor de ontwikkeling van Delversduin. Zo zal er veel met hout gewerkt worden en zal het glooiende duinlandschap in de wijk terugkomen. Er zijn verschillende zichtlijnen die ervoor zorgen dat je vanuit verschillende wegen zicht houdt op de duinen en de open velden. Samen gaan we hier iets bijzonders neerzetten.”

Planning

De initiatiefnemer kan verder met het voorbereiden van de omgevingsvergunningen. De eerste stap in het bouwproces is nu de vergunningaanvragen voorbereiden en vervolgens het bouwrijp maken van de grond zodat de woningen daadwerkelijk gebouwd kunnen worden. De planning is dat er in 2023 gestart kan worden met het bouwrijp maken en dat in 2026 alle woningen gerealiseerd zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio