14.9 C
De Bilt

Na 77 jaar: 14 oktober herdenkingsceremonie Lt John Gordon Kavanaugh op Algemene Begraafplaats Steenderen

Op 14 oktober vindt op de algemene begraafplaats in Steenderen (Kerkhofweg) een herdenkingsceremonie plaats voor de Canadese Luitenant John Gordon (Jack) Kavanagh. Jack Kavanagh kwam op 5 april 1945 om bij de bevrijding van Nederland in de omgeving van Rha. Zijn graf kreeg echter pas in 2021 zijn naam. Door corona kon niet eerder een ceremonie plaatsvinden, maar nu wel. Bij deze bijzondere gelegenheid op 14 oktober is onder meer een grote groep Canadezen van de Queen’s Own Rifles aanwezig.

Door verschillende oorzaken werd Lt. Kavanagh als onbekende soldaat in een tijdelijk graf neergelegd in de buurt van de locatie waar hij omkwam. Vervolgens werd hij enige tijd later als onbekende soldaat te ruste gelegd op de Algemene Begraafplaats in Steenderen.

Meerdere crewleden van diverse vliegtuigen

Deze huisvest ook de graven van 9 crewleden van de Royal Airforce, Royal Canadian Airforce en een Poolse aircrew die op verschillende momenten in de Tweede Wereldoorlog in de omgeving van Steenderen crashten en sneuvelden. Voorheen stond op het 10e graf de datum 16 april 1945 wat leidde tot jarenlange onduidelijkheid over de identiteit van de overledene. Dit graf werd daarom gezien als het graf van de onbekende soldaat.

In 2001 richtten de inwoners van Rha een monument (een herinneringstuin) op voor de 8 leden van The Queen’s Own Rifles of Canada die op 5 en 6 april 1945 sneuvelden bij de bevrijding van Rha. Op de herinneringsplaquette staat ook Jack Kavanagh vermeld. Op dat moment begon een zoektocht naar de identiteit van de onbekende soldaat op de begraafplaats in Steenderen.

Bijzondere ceremonie op 14 oktober met buitenlandse aanwezigen

Bijna 20 jaar later werd op basis van verschillende onderzoeken geconcludeerd dat de onbekende soldaat in Steenderen John Gordon Kavanagh moet zijn en werden voorbereidingen getroffen om een Headstone Dedication ceremony te houden waarbij John Gordon Kavanagh’s naam op een nieuwe grafsteen op het graf wordt geplaatst. Door corona kan een ceremonie pas nu plaatsvinden.

Dit gebeurt op 14 oktober om 11.00 uur op de Algemene Begraafplaats van Steenderen. Een delegatie van 30 personen van de Queen’s Own Rifles of Canada (het regiment van Jack Kavanagh) levert een erewacht. Het Nederlandse zuster regiment van de Limburgse Jagers is ook present bij de plechtigheid net als de Nederlandse tak van de Royal Canadian Legion (Branch V) met een vaandelwacht.

Neef uit Canada met echtgenote aanwezig bij ceremonie

De neef van de overleden luitenant John Gordon Kavanagh en zijn vrouw zullen ook aanwezig zijn op 14 oktober bij de ceremonie. Namens de gemeente houdt loco-burgemeester Antoon Peppelman van de gemeente Bronckhorst een toespraak, net als de Canadese Defensie Attaché, Colonel Marc Lafortune. Basisschoolleerlingen van groep 8 uit het dorp leveren assistentie tijdens de plechtigheid, onder andere bij het neerleggen van de kransen. Jong en oud bewijst hiermee 77 jaar na dato de laatste eer bewijzen aan een van onze bevrijders. LEST WE FORGET.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio