13.6 C
De Bilt

4 mei Herdenkingsbijeenkomsten en stille tochten in Oude IJsselstreek

Ieder jaar kiest het Nationaal Comité 4 en 5 mei een thema dat als rode draad door de herdenkingen en activiteiten op 4 en 5 mei loopt. Met het jaarthema ‘Leven met oorlog’ vraagt het Nationaal Comité 4 en 5 mei in 2022-2023 aandacht voor de impact van oorlog op individuen, families en de samenleving. Het comité richt zich de komende tijd vooral op hoe ontwikkelen herinneringen zich van de eerste naar volgende generaties? En wat heeft dit voor betekenis voor opvattingen over vrijheid en onvrijheid?

In de gemeente Oude IJsselstreek worden op 4 mei diverse herdenkingsbijeenkomsten en stille tochten georganiseerd door de plaatselijke comités. In elke hieronder genoemde woonkern houdt een bestuurder een toespraak.

Gendringen

De herdenking in Gendringen wordt dit jaar in kleinere vorm gehouden in verband met het herdenkingsconcert op 3 mei. Aanvang 19.45 uur op het kerkhof aan de Staringstraat, waarbij Muziekvereniging GOV aanwezig is. De scouting draagt een gedicht voor en legt bloemen op de graven. Kranslegging door raadslid Herman Vreeman. Aansluitend bloemlegging door andere belangstellenden.

Silvolde

In Silvolde begint om 19.00 uur de Interkerkelijke Herdenkingsdienst die dit jaar wordt gehouden in de kerk van de Protestante Gemeente aan de Kerkenstraat. Aansluitend is er een stille tocht vanaf de kerk naar het oorlogsmonument aan de Dr. Dreesstraat. De muziek wordt verzorgd door Harmonie St. Radboud. De kransdragers zijn leden van de scoutinggroep Jonko Silvolde. Kranslegging door burgemeester Otwin van Dijk en kinderburgemeester Quinn, Silvolds Belang/de Oecumenische Werkgroep en koningspaar Willem Tell. Voor belangstellenden is er gelegenheid voor het leggen van meegebrachte bloemen.

Terborg

In Terborg verzamelt iedereen zich om 19.00 uur bij het verpleeg- en revalidatiecentrum Sint Antonia (gedeelte de Kroezenhoek), Industrieweg 115. De stille tocht vertrekt vanaf hier om 19.10 uur naar het monument aan de Silvoldseweg. Kranslegging door raadslid Gülden Siner Sir en de heer Verwaaijen (namens het organiserend comité). Aansluitend bloemlegging door andere belangstellenden.

Ulft

In Ulft vertrekt om 19.00 uur Schuttersgilde St. Hubertus vanaf het verenigingsgebouw naar verzorgingscentrum Debbeshoek. Aansluitend start de stille tocht richting Kennedyplein (voor de kerk bij het monument). Kranslegging door wethouder John Haverdil, St. Hubertus en bewoners Debbeshoek. Aansluitend gelegenheid bloemlegging door andere belangstellenden. Muzikale omlijsting door St. Hubertus en Abbey Wednesday.

Varsselder

Om 19.15 uur is er een herdenkingsdienst in Varsselder in de kerk H.H. Martelaren van Gorcum, aansluitend kranslegging bij het monument door onder meer koning Rick Schut en keizer Nico Immink (namens de dorpsgemeenschap) en wethouder Janine Kock.

Herdenkingen in Varsseveld

Rademakersbroek

Om 18.00 uur is er bij het monument aan de Rademakersbroek een bloemlegging door wethouder Ria Ankersmit, Varssevelds Belang en andere belangstellenden.

Varsseveld centrum

In Varsseveld begint de Oecumenische Herdenkingsdienst om 18.30 uur in de Grote- of Laurentiuskerk. Aansluitend vertrekt om 19.20 uur de stille tocht naar begraaf- en gedenkpark Rentinkkamp, waar bloemen worden gelegd op de oorlogsgraven. Daarna gaat de stoet verder naar het monument aan de Pr. Irenestraat. Hier wordt een krans gelegd door wethouder Ria Ankersmit, de Oecumenische Werkgroep en Varssevelds Belang. Op beide plaatsen is gelegenheid voor belangstellenden tot het leggen van bloemen. Het wordt op prijs gesteld – als uiting van medeleven – de vlag half stok te hangen tussen 18.00 en 21.00 uur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio