5.9 C
De Bilt

40 zonneparken: omgevingsadviesraad en vervolg tender

Brummen – Nu de bedrijven hun plannen hebben ingestuurd voor zonneparken, is het tijd om de volgende stap te zetten. Dit is het beoordelen van de plannen. We ontvingen er in totaal 9. Een omgevingsadviesraad zal samen met de gemeente de beoordeling doen. In dit artikel leest u meer over de omgevingsadviesraad en de volgende stappen van de tenderprocedure.

Rol van de omgevingsadviesraad bij de zonneparken

Bij de beoordeling van de plannen voor zonneparken in onze gemeente maken we gebruik van een omgevingsadviesraad. De omgevingsadviesraad werkt met een vast en flexibel deel. Het flexibele deel bestaat uit 3 tot 5 omwonenden per plan, in sommige gevallen wat meer. Deze bewoners hebben zich bij ons of via de ontwikkelaars aangemeld. Op 11 april vond de eerste bijeenkomst van dit flexibele deel van de omgevingsadviesraad plaats. Het andere deel van de omgevingsadviesraad stelt de gemeente samen.

Dit vaste deel bestaat uit experts van buiten de gemeentelijke organisatie. Bijvoorbeeld met kennis over het landschap, ruimtelijke ordening of onze natuur. Deze personen kennen de situatie in de gemeente Brummen. Het voordeel van een vast deel in de omgevingsadviesraad, is dat we beschikken over specifieke deskundigheid. Maar ook dat we van deze kennis en ervaring kunnen leren. En deze kennis nu, maar ook in de toekomst kunnen gebruiken.

Beoordeling

De flexibele delen van de omgevingsadviesraad beoordelen de plannen voor de zonneparken in het gebied waar ze wonen. Het vaste deel van de omgevingsadviesraad beoordeelt alle plannen. En ook de gemeente-zelf beoordeelt alle plannen. Het beoordelen gebeurt via de scorematrix. Deze staat in het Uitnodigingskader Zon en Wind. We passen een stemverhouding toe. De beoordeling van het flexibele deel krijgt 1 stem en het vaste deel krijgt 2 stemmen. De omgevingsadviesraad heeft dus in totaal 3 stemmen. De beoordeling van de gemeente krijgt ook 3 stemmen.

Over de tender

Nederland wil in 2050 energieneutraal zijn. Daarom wekt Nederland tot 2030 vooral energie op met zonnepanelen en windmolens. De gemeente Brummen wil evenveel energie gaan opwekken als we zelf gebruiken. Dat doen we stap voor stap. Een van de eerste stappen is het aanleggen van zonnevelden. In het Uitnodigingskader Zon en Wind, vastgesteld door de raad op 18 november, is beschreven dat onze gemeente tot 2030 maximaal 100 hectare netto aan zonnevelden mogelijk wil maken. Dit doen we door middel van een tender voor zonnevelden. Het uitvragen van de tender vindt plaats in twee tranches. In de eerste tranche wordt ruimte gegeven aan 35 hectare netto.

Meer informatie

Op onze website www.brummen.nl/tenderzon leest u alles over de tender. Daarnaast mag u met
vragen altijd contact met ons opnemen via 0575-568 233 of via gemeente@brummen.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio