15.8 C
De Bilt

Ruim 500 handtekeningen voor behoud Doesburgse schapen

Doesburg – Er zijn meer dan 500 handtekeningen gezet onder een petitie om de schapenbegrazing in Doesburg te behouden. De petitie is een initiatief van Doesburgers Vilja Ultee en Marieke Verhulst die de handtekeningen in een week tijd wisten te verzamelen. Woensdag 28 oktober werd de petitie aangeboden aan PvdA/GroenLinks-raadslid Mark Mol.     

De gemeente Doesburg wil de schapenbegrazing volgend jaar stoppen en daarmee een bedrag van 7000 euro besparen. Doodzonde, vinden initiatiefnemers van de actie Ultee en Verhulst. Ze wijzen erop dat de schapen zorgen voor behoud van biodiversiteit en de inzet van vervuilende maaimachines overbodig maakt. Daarnaast leveren de grazende schapen in heel Doesburg een pittoresk en landelijk beeld op.

Ultee en Verhuls blij met handtekeningen

Ultee en Verhulst zijn blij met het grote aantal steunbetuigingen voor de petitie. “Echt geweldig”, zegt Ultee. “We willen deze mensen heel erg bedanken voor hun betrokkenheid.” Ook PvdA/GroenLinks-raadslid Mark Mol ondersteunt de actie van de twee Doesburgers van harte. “Het zou heel jammer zijn als de schaapbegrazing uit Doesburg zou verdwijnen. We gaan er alles aan doen om het college op andere gedachten te brengen en de schapen voor Doesburg te behouden.”   

Schapen in plaats van machines

Er wordt in Doesburg drie keer per jaar gemaaid om kruisingen en hoeken overzichtelijk te houden. Zo worden ongelukken voorkomen. Sommige delen, zoals gazons van de gemeente, worden vaker gemaaid en bijvoorbeeld bermen minder. Maar er zijn ook locaties waar de kudde schapen van Siebe Schot uit Doetinchem zo’n drie keer per jaar op een natuurlijke wijze komt grazen. De 250 schapen staan er een paar weken en houden het gras kort, zodat ander vegetatie zoals kruiden en planten de kans krijgen om te groeien. De schapen doen daar het werk van de maaimachines.

Ook zorgen de schapen er voor dat er minder geluidsoverlast is van machines en is er minder CO2-uitstoot.
Doordat de schapen het liefst het meest voorkomende gras eten, is er meer ruimte voor kruiden en bloemen. Zo ontstaat er meer variatie in wat er groeit en bloeit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio