19.6 C
De Bilt

Asbesttrein informatieavond op 28 augustus

Gemeente Bronckhorst – De gemeente wil bewoners van het buitengebied ondersteunen bij de asbestsanering op hun terrein en werkt samen met de stichting Asbesttrein. Op 28 augustus is er een informatieavond in het Kulturhus Vorden voor bewoners van het buitengebied tussen Hengelo en Vorden, waaronder Wichmond, Kranenburg en Medler.

Mogelijkheden asbesttrein

Een asbesttrein is een samenwerking van bedrijven die in een trein achter elkaar aan werken om asbest te verwijderen, vervangen en af te voeren. De stichting Asbesttrein kan een aantrekkelijk aanbod doen als adressen dicht bij elkaar liggen. De werkzaamheden worden snel achter elkaar uitgevoerd waardoor er op kosten wordt bespaard. Daarnaast kunnen betrokkenen samen vergunningen en subsidies aanvragen, maar ook kortingen bedingen bij leveranciers, voor bijvoorbeeld de nieuwe dakbeplating.

Buitengebied

Binnenkort start de tweede asbesttrein in Bronckhorst, in het buitengebied tussen Hengelo en Vorden, Wichmond, Kranenburg en Medler. Inwoners van dit gebied die meer willen weten over het gezamenlijk verwijderen van asbest zijn 28 augustus om 19.15 uur welkom op de informatieavond in het Kulturhus Vorden. Vanwege de verwachte grote opkomst vragen we belangstellenden zich vooraf aan te melden via www.bronckhorst.nl/asbesttrein-aanmelden zodat er voldoende ruimte in de zaal is.

Tussen 2018 en 2020 starten er meerdere asbesttreinen in het buitengebied van Bronckhorst. Informatie hierover wordt later dit jaar verstrekt via informatieavonden, deze gemeentepagina’s en huis-aan-huis informatie.

Met ingang van 2024 zijn asbestdaken in Nederland bij wet verboden. Dat betekent dat particulieren, bedrijven en (overheids-) instellingen na 2024 geen asbestdaken meer mogen bezitten. Dit verbod moet mens en milieu beschermen tegen de gevaren van blootstelling aan asbest. Hoe ouder een asbestdak is, hoe meer het slijt en verweerd raakt. Het vrijkomen van asbestvezels is met het blote oog niet zichtbaar. Een verweerd asbestdak kan daardoor lange tijd het milieu vervuilen en levert gevaar op voor de leefomgeving. Dat geldt zowel voor gebouweigenaren zelf, als voor buren, passanten en dieren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio