17.2 C
De Bilt

Berkelruïne in Zutphen open tijdens Berkel-Hanzefestival

De Berkelruïne is aanstaande zondag 27 augustus open tussen 11.00 en 17.00 uur, tegelijk met het Berkel-Hanzefestival in Zutphen. De toegang is gratis.

Berkelruïne

Sinds april is de Berkelruïne tijdens elke koopzondag te beklimmen. Zo ook aankomende zondag. En dan verwachten het Erfgoedcentrum Zutphen en de monumentengidsen van ’t Gilde extra drukte, omdat de fluisterbootschippers dan het Berkel-Hanzefestival vieren bij hun aanlegsteiger aan de voet van de Berkelruïne. De gidsen staan al vanaf 11.00 uur klaar om bezoekers de eeuwenoude poort te laten beklimmen.

Start bouw in 1325

Al bijna 700 jaar geleden, in 1325, startte de bouw van de poort. Door de eeuwen is die gewijzigd en gerestaureerd; eerste werden de houten schuifdeuren vervangen door smeedijzeren valhekken en in de vijftiende eeuw is een poortwachtershuisje toegevoegd. De laatste restauratie was tussen 2010 en 2012. Toen is de ruïne teruggebracht in de staat van eind negentiende eeuw (1888-1890).

De Berkelruïne met publiek tijdens een eerdere openstelling
De Berkelruïne met publiek tijdens een eerdere openstelling – Foto: Erfgoedcentrum Zutphen

Volg de gids

De gidsen laten bezoekers graag de oude details zien. Ze kunnen veel vertellen over de periodes van verval en herstel, ze weten waarom de muur zo scheef staat en waarom een van de poorten half dichtgemetseld is. En het is bijzonder om de stad vanaf deze poort te bekijken; je kunt hiervandaan alle torens van de stad zien én de festiviteiten van het Berkel-Hanze Festival.

Meer monumenten open

Het Erfgoedcentrum Zutphen (Gemeente Zutphen) wil het erfgoed graag toegankelijk maken voor publiek. Niet alleen de Berkelruïne, ook de Burgerzaal en de Wijnhuistoren zijn zondagmiddag geopend. Deze monumenten kunnen elke donderdag tot en met zondag van 13.00 en 17.00 uur gratis worden bezocht. de Sint-Janskerk elke zaterdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. Ook die locaties worden bemenst door de monumentengidsen van ’t Gilde.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio