Doesburg gaat wateroverlast te lijf

Doesburg – De gemeenteraad heeft eind februari in het ‘Watertakenplan Olburgen’ besloten te investeren in de bestrijding van wateroverlast en de vernieuwing van riolen. De wateroverlast komt vooral door de toenemende regenval door de klimaatverandering. Vervanging van een deel van de riolen is nodig vanwege de ouderdom ervan. Zo stamt het riool van de binnenstad nog uit de jaren dertig.

 

Wethouder Fred Jansen noemt het watertakenplan “een degelijk plan, waarmee we de wateroverlast stevig kunnen aanpakken.” Volgens hem moet dat ook wel, want het gaat komende jaren echt niet minder regenen.

Fred wijst ook op de maatregelen die al genomen zijn. “Zo hebben we een deel van de bestrating van de Korte Koepoortstraat opgehoogd, waardoor er minder water in loopt. En in de Waterstraat zijn we bezig een ‘wadi’ aan te leggen, waarin overtollig regenwater kan stromen. De aanleg van een apart regenwaterriool in een deel van de binnenstad wordt natuurlijk een veel forsere ingreep.”

Apart regenwaterriool aanleggen

De binnenstad heeft het meeste last van wateroverlast. En daarbinnen vooral de Bergstraat, Windmolenstraat, Gasthuisstraat en Hoogstraat.

Er zijn meerdere manieren om deze overlast te beperken:

  • Water gewoon in de grond laten zakken (infiltratie). In Doesburg is dit vaak niet gewenst door de al hoge grondwaterstand. Bij een hogere stand dreigt water kelders binnen te lopen.
  • Regenwater via goten naar oppervlaktewater leiden. Dit kan uiteraard alleen van hoger naar lager gelegen delen van de stad.
  • In de meeste gevallen de beste oplossing: regenwater opvangen in op aparte buizen die het water naar een rivier, sloot, kanaal of vijver laten stromen.

Het is vooral de binnenstad die soms last heeft van wateroverlast. Daarom gaat de gemeente eerst daar kijken hoe ze de waterafvoer kan verbeteren. Waar dat kan, via de goot van hogere via lager gelegen delen naar het oppervlaktewater. Waar dat niet kan, met de aanleg van aparte regenwaterbuizen.

De gemeente probeert de aanleg van buizen zoveel mogelijk te combineren met werkzaamheden in de openbare ruimte, zoals de herinrichting van het winkelgebied van het centrum. Daardoor hoeft de bestrating er niet twee keer uit.

In het watertakenplan zitten ook projecten voor Beinum. Samen met het waterschap gaat de gemeente daar investeren in de vijvers.

Camera’s door het riool

Elk jaar inspecteren gemeentemensen een zevende deel van het totale riool met camera’s. Dus elk stuk riool 1 x per 7 jaar. Blijkt dat een stuk niet meer in orde is? Dan is de eerste mogelijkheid het te ‘relinen’ door het aanbrengen aan de binnenkant een kunststof mantel. Die kan minstens vijftig jaar mee.

Kan dat niet, dan moet de gemeente het stuk riool (laten) vervangen. Bijvoorbeeld als een stuk buis is verzakt waardoor het niet meer voldoende aansluit bij het volgende stuk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Veiligheid op spoor en wegen in Winterswijk verbeterd

Winterswijk - In december 2020 hebben de gemeente Winterswijk en ProRail overeenstemming bereikt over het veiliger maken van het trein- en wegverkeer in de...

Burgemeesters in gesprek met Tweede Kamerlid Hanneke van der Werf over ondermijning

Lichtenvoorde – Maandagmiddag 11 oktober is Tweede Kamerlid voor D66 Hanneke van der Werf op bezoek geweest bij de burgemeesters Bronsvoort (Oost Gelre), Besselink...

Kleurrijk zebrapad voor regenbooggemeenten Oost Gelre en Winterswijk

Winterswijk - Eindelijk is het zover. Na een intensieve voorbereiding zijn de gemeenten Oost Gelre en Winterswijk nu officieel regenbooggemeente. Ter gelegenheid van deze...

Zaterdag 9 oktober: Duurzaamheidsdag en Open huis gemeentewerf Aalten

In 2019 is de gemeentewerf in Aalten duurzaam verbouwd. Een open huis, in het voorjaar van 2020 kon door corona niet doorgaan. Op zaterdag...

Archief gemeente Zutphen 1990-2004 toegankelijk en openbaar

Zutphen - Vanaf nu is het ook mogelijk om onderzoek te doen in het Zutphens gemeentelijk archief over de jaren 1990-2004. Alle dossiers die...

Grenscontrole en controle buitengebied in Winterswijk tijdens handhavingsactie

Winterswijk - Op zaterdag 2 oktober hebben opsporingsambtenaren ’s middags en ’s avonds controles uitgevoerd in het buitengebied van Winterswijk. Hierbij kregen meerdere mensen...

Monumentale linde Hengelo (Gld) blijft behouden

Hengelo - De monumentale Linde aan de Regelinkstraat blijft staan. Wel moeten er maatregelen worden genomen om de boom nog zo lang mogelijk te...

Jongerenhuis Aalten geopend

Aalten - Op 30 september 2021 wordt het nieuwe Jongerenhuis in Aalten officieel geopend. Afgelopen maanden is het gebouw aan de Ludgerstraat 66 met...