15 C
De Bilt

Doesburg krijgt een eigen schildje voor rijksmonumenten

Doesburg – Burgemeester Loes van der Meijs heeft op maandagavond 12 november tijdens de najaarsvergadering van de Monumentenvereniging Doesburg het eerste Doesburgse monumentenschildje voor rijksmonumenten bevestigd aan het pand van podium Acanthus in de Koepoortstraat.

Monumentenstad

Doesburg is een bijzondere monumentenstad met 158 rijksmonumenten en 230 gemeentelijke monumenten. Rijksmonumenten zijn gebouwen die om hun nationale cultuurhistorische waarde door de rijksoverheid zijn aangewezen als beschermd monument. Een gemeente kan daarnaast besluiten een pand op de gemeentelijke monumentenlijst te zetten als het pand van plaatselijk of regionaal belang is. Om de bijzondere betekenis van een monument aan te geven bestaan er monumentenschildjes.

Weinig animo voor rijksmonumentenschildje

De gemeente Doesburg heeft voor de gemeentelijke monumenten al eerder een eigen schildje ontworpen. Dit gemeentelijk schildje is uitgevoerd in de kleuren rood en wit en laat aan de onderzijde het wapen van Doesburg zien en bovenaan de vermelding ‘gemeentelijk monument’. Voor de rijksmonumenten bestaat al een landelijk schildje, uitgevoerd in wit en oranje, met de vermelding ‘Rijksmonument’. Er zijn echter helaas weinig van dergelijke bordjes in Doesburg te vinden. De reden hiervan is dat het aanbrengen van een rijksmonumentenschildje niet verplicht is en dat het door de eigenaar zelf aangevraagd moet worden, waarbij ook de kosten voor eigen rekening komen. Daarnaast vinden veel eigenaren het bordje niet fraai van kleur en vormgeving.

Nieuw ontwerp

Omdat Doesburg trots is op het grote aantal bijzondere rijksmonumenten heeft de gemeente Doesburg in overleg met de monumentenvereniging Doesburg besloten om een eigen rijksmonumentenschildje te laten vervaardigen. Dit schildje is qua vormgeving identiek aan het gemeentelijk schildje. Alleen de kleur is blauw in plaats van rood en bovenaan staat de vermelding ‘Rijksmonument’.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio