17.7 C
De Bilt
zaterdag, 25 mei 2024

Doetinchem doet VVN praktisch Verkeersexamen!

Doetinchem – Op donderdag 18 en vrijdag 19 april verzorgt Veilig Verkeer Nederland in opdracht van gemeente Doetinchem het VVN praktisch Verkeersexamen. Er is een route voor de scholen in de Huet en een route die gereden kan worden vanaf het gemeentehuis. In totaal doen dit jaar elf basisscholen mee, er worden bijna 300 leerlingen op de fiets verwacht. Het eerste examen vindt plaats op donderdag 18 april vanaf het gemeentehuis in het centrum van Doetinchem.

Kinderen kwetsbaar in verkeer

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat in 2023 achttien kinderen jonger dan 15 jaar in het verkeer omkwamen. Daarnaast raken er jaarlijks ongeveer 2.000 kinderen in het verkeer ernstig gewond. Bij alle ongevallen met kinderen in de leeftijd van 0 tot 15 jaar is ongeveer de helft als fietser betrokken bij een ernstig ongeval, een kwart als voetganger en een kwart als autopassagier. Nog altijd zorgt het verkeer voor te veel jonge verkeersslachtoffers. Kinderen zijn geen kleine volwassenen.

Zij moeten letterlijk stap voor stap leren; niet alles wat zij leren, kunnen zij ook onmiddellijk foutloos toepassen, ook niet in het verkeer. De reden hiervoor ligt in het lichamelijke en cognitieve ontwikkelingsproces dat kinderen doorlopen in hun groei tot volwassenheid. Ook blijkt dat vaardigheden van met name jonge kinderen die van belang zijn voor bijvoorbeeld veilig oversteken, nog onvoldoende ontwikkeld zijn, zoals kijkgedrag, perceptie van gevaarlijke locaties en informatieverwerking. Pas vanaf het elfde levensjaar zijn kinderen in staat om informatie te selecteren die relevant is om de oversteektaak uit te voeren.

Laten zien wat je kunt met VVN praktisch verkeersexamen

VVN werkt er daarom hard aan om zoveel mogelijk kinderen te laten deelnemen aan het VVN praktisch Verkeersexamen. Kinderen die eerder deelgenomen hebben aan het VVN theoretisch Verkeersexamen, laten nu in praktijk zien wat ze hebben geleerd. De routes zijn zorgvuldig uitgezet over zo’n 5 km en komen overeen met de dagelijkse werkelijkheid. Tijdens dit examen beoordelen diverse controleposten de kinderen op onder andere het stoppen voor verkeerslichten, het verlenen van voorrang en het aangeven van richting.

Met een veilige fiets op weg!

Om ervoor te zorgen dat alle kinderen op een veilige fiets rijden, is voorafgaand aan het VVN praktisch Verkeersexamen een fietscontrolelijst verstuurd naar de scholen zodat zij, en de ouders van de kinderen die meedoen aan het examen, kunnen checken of de fiets aan de wettelijke eisen voldoet. Kinderen mogen niet deelnemen aan het VVN praktisch Verkeersexamen op een Fatbike. Als een kind een reguliere e-bike heeft, is deze toegestaan, mits de school hiervoor toestemming heeft gegeven. In dat geval moet de route worden afgelegd met de laagste trapondersteuning en een volledig opgeladen accu.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio