5.7 C
De Bilt

Experimenteren met kruidenrijk grasland voor Lochemse melkveehouders

Lochem – Een mix van kruiden, klaver en grassen in het grasland. Een mooi en kruidenrijk gezicht, maar het is ook heel goed voor de biodiversiteit en bodemgezondheid. Meer bloemen, betekent meer insecten en dat is weer goed voor vogels. LTO en Urgenda bieden met een crowdfundingsactie zaad dat rijk is aan kruiden is aan voor boeren. Lochemse melkveehouders kunnen vanaf 20 augustus voordelig het zaad kopen om ervaring op te doen met kruidenrijk grasland.

Gemeenteraad positief over plan

Dit voorjaar stemde de gemeenteraad positief over een motie over grasland vol kruiden. De raad vroeg het college het project ‘1001 ha’ bij boeren onder de aandacht te brengen. En zelf als gemeente een donatie te doen van een bedrag van € 1500. Wethouder Henk van Zeijts: “Steeds meer boeren houden rekening met natuur in hun bedrijfsvoering. Meer kruiden in het grasland past daar goed bij. Het heeft economische voordelen en is goed voor de biodiversiteit. Daar dragen we graag aan bij.”

uc?id=1DEw
Kruidenrijk grasland in Laren – Foto: Robbert Haijtink

Kans om te experimenteren

Vorig jaar liep de actie , 1001ha’ heel goed. Toen namen al 8 boeren uit de gemeente Lochem het zaad voor kruidenrijke hectares af. Melkveehouder Robbert Haijtink uit Laren: “De actie bood mij een mooie kans om op 3 hectare te experimenteren met volop kruiden in het grasland. Via de webinars van 1001ha kreeg ik tips over het zaaien, bemesten, beweiden en de voederwinning van kruidenrijk grasland”.

“Ik verwacht veel voordelen”

“Ik had al positieve ervaring met meer klavers en rietzwenkgras in mijn weilanden”, vervolgt Robbert Haijtink. “De komende jaren hoop ik ook de voordelen van kruiden te ervaren. Ik verwacht bijvoorbeeld meer verschillende soorten planten en dieren in het land tegen te komen. En dat het gewas beter tegen droogte kan en er minder mest nodig is”.

Kruidenrijk zaad afnemen

Via www.1001ha.nl kunt u vanaf 20 augustus als boer uit de gemeente Lochem kruidenrijk zaad kopen voor hectares kruidenrijk grasland. “Boeren moeten er wel snel bij zijn. Uit ervaring weten we dat het hard gaat met het zaad dat met korting te koop is.” vertelt Hanneke van Ormondt van Urgenda.

Help een boer aan kruidenweide

U kunt als inwoners, organisatie of bedrijf ook kruidenrijk zaad doneren aan boeren. Dat kan vanaf vandaag via de webpagina: https://1001ha.nl/doneren/lochem/.Elke donatie van € 15 = 1000 m2 kruidenrijk grasland, 50 kilo minder kunstmest, 100 kilo minder CO2. En extra voedsel voor insecten en vogels en minder bestrijdingsmiddelen. Mooi om daaraan te kunnen bijdragen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio