10.2 C
De Bilt
dinsdag, 28 mei 2024

Gemeente Lochem: één Boom mot kunn’n

Grondeigenaren in het buitengebied van de gemeente Lochem kunnen weer gratis een boom aanvragen. Veel vrijstaande bomen in het landschap zijn door schaalvergroting verloren gegaan. Juist zo’n enkele boom is waardevol voor dieren en maakt het landschap bijzonder. Met de actie “één boom mot kunn’n” wil de gemeente beeldbepalende bomen, zoals eiken, lindes en beuken, terugbrengen in het landschap. Vorig jaar deed de gemeente ook mee aan de actie. Dat was een groot succes: maar liefst 245 grondeigenaren vroegen een boom aan.

Wethouder Marja Eggink: “Bomen zijn echte multitaskers: ze geven verkoeling op warme dagen, leggen CO2 vast, zijn goed voor de biodiversiteit én verrijken ons prachtige buitengebied. Met deze actie moedigen we graag mensen aan die een prachtige beeldbepalende boom op hun grond willen laten uitgroeien. En die zo hun steentje bijdragen”.

Voorwaarden gemeente Lochem

  • De boom krijgt genoeg ruimte om uit te groeien tot een markante, vrijstaande boom. Deze actie is voor grondeigenaren in het buitengebied, want volwassen bomen hebben een kroon van minimaal 10 meter doorsnee. Het is een wettelijke eis de boom minimaal 2 meter van de eigendomsgrens te planten.
  • De grondeigenaar geeft de boom genoeg zorg. Hij beschermt de boom onder andere tegen vee en geeft de boom water. Tegen een kleine bijdrage kan ‘t Onderholt een raster rond de boom aanbrengen om de boom te beschermen.
  • De boom komt niet in bestaande beplantingen of verhardingen. Hij mag geen onderdeel zijn van opgelegde herplant of verplichte landschappelijke inpassing.
  • De gemeente betaalt de kosten van de boom en de aanplant. De grondeigenaar stelt de ruimte beschikbaar en de boom is eigendom van de grondeigenaar na het planten.

Beschikbare boomsoorten

In overleg met de grondeigenaar plant ‘t Onderholt een boomsoort, die past bij bodem, waterhuishouding en landschap. Het is de bedoeling dat de bomen uitgroeien tot vrijstaande bomen van monumentale omvang. De boomsoorten die beschikbaar zijn via deze actie staan op www.lochem.nl/eenboom.

Aanvragen kan tot en met 8 december 2022

Dat kan via: www.lochem.nl/eenboom. Agrarische Natuurvereniging ’t Onderholt coördineert de actie. Zij neemt in de weken na de uiterste aanmelddatum contact met geïnteresseerden op. ‘t Onderholt plant de bomen van december tot en met januari. Dan maken de bomen de meeste wortels aan en slaan de bomen het beste aan. Heeft u interesse en wilt u eerst advies? Bijvoorbeeld over welke boom het best past bij uw locatie? Dan kunt u contact opnemen met Agrarische Natuurvereniging ’t Onderholt via info@onderholt.nl of 0575 55 05 93.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio