8.3 C
De Bilt

Gemeenten Achterhoek en Liemers op pad met het Gelders Genootschap

Achterhoek/Liemers – Wat hebben ruilverkaveling, modernisering in de landbouw en toenemend toerisme betekend voor het landelijk gebied? Dat was het thema van de eerste jubileumexcursie die het Gelders Genootschap organiseerde in de Achterhoek en Liemers, ter gelegenheid van het 100 -jarig bestaan. Raadsleden en ambtenaren van Gelderse gemeenten in de regio gingen met het genootschap op 21 maart de hele dag de boer op.

Samen de schoonheid vieren. Dat is het thema van het jubileumjaar dat het Gelders Genootschap in 2019 viert. Eén van de programmaonderdelen: samen op pad met vertegenwoordigers van de eigen achterban. Dat zijn bestuurders, raadsleden en medewerkers van de 55 gemeenten uit Gelderland (plus een aantal in Noord-Limburg en Brabant) die samen het Gelders Genootschap vormen. Samen met deze gemeenten zet het Gelders Genootschap zich al 100 jaar in voor de schoonheid van stad en land.

Landgoed bewaren

“Leuke dag!” “Inspirerend!” “Goed om de verhalen van de ondernemers zelf te horen!” Dat is een greep uit de reacties van de dertig deelnemers aan de eerste jubileumexcursie, op 21 maart in de Achterhoek en Liemers. De eerste stop was bij landgoed Hackfort in Vorden, dat in elk seizoen haar eigen schoonheid kent. Nu staan de krokussen volop in bloei en zijn moestuinvrijwilligers druk met het klaarmaken van de tuin. Het landgoed was eeuwenlang in bezit van een adellijke familie, sinds 1981 is Natuurmonumenten eigenaar. Het Gelders Genootschap helpt om de schoonheid van het landgoed te behouden voor de toekomst en de excursiedeelnemers zagen zelf hoe dit anno nu uitpakt.

Boerenerven in verandering

Boeren zijn belangrijk voor het Achterhoekse cultuurlandschap. Zo ook kaasboerderij Weenink in Lievelde, die melkvee houdt, kaas maakt en het erf openstelt voor publiek. Een hele verandering. Bij wijnboerderij Montferland in Gendringen versnelden varkenspest en MKZ een soortgelijke omslag. Zoekend naar toekomstperspectief kwamen de eigenaren uit bij wijn. In deze omgeving wordt de energietransitie zichtbaar, met windmolens aan de horizon en straks zonnepalen op het erf, via het project Zon op Erf. Van varkensboer naar wijn- én energieboer dus!

genootschap

Inspirerend voor eigen opgaven

De dertig vertegenwoordigers van gemeenten uit de regio voelden zich geïnspireerd door alle voorbeelden in de praktijk. Zelf staan zij ook voor belangrijke opgaven, zoals de inpassing van duurzame energie-opwekkers in het landschap. Tijdens de excursie zagen zij hoe het landelijk gebied zich afgelopen jaren ontwikkelde en hoorden van ondernemers zelf hoe zij hun bedrijven ontwikkelen, met oog voor de schoonheid van hun omgeving.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio