14.8 C
De Bilt
donderdag, 21 september 2023

Benefietconcert Hudaki Village Band voor de opvang van ontheemden in Oekraïne

Op zondag 23 april zamelt het internationaal bekende dorpsorkest uit Oekraïne Hudaki Village Band geld in voor de opvang van oorlogsvluchtelingen. Het bonte gezelschap is te beluisteren in  Theater ’t Nut in Warnsveld en in de Deventer Schouwburg.

Dorpsorkest Hudaki Village Band

De muzikanten van het dorpsorkest Hudaki Village Band uit Nizjnjé Selisjtsje in het westen van Oekraïne hebben de handen uit de mouwen gestoken toen een jaar geleden duizenden ontheemden uit de Donbas naar het westen vluchtten. Samen met de lokale landbouwcoöperatie Longo Maï hebben de Hudaki’s in hun dorp met 3000 inwoners maar liefst 1500 vluchtelingen opgenomen en/of geholpen met een doorreis naar Hongarije en andere landen. Ook sturen ze hulpgoederen naar de achterblijvers in de gebombardeerde steden in het oosten. Dagelijks verzorgen zij nog steeds maaltijden en onderdak voor een grote groep ontheemden.

Deze voortreffelijke dorpsmuzikanten konden lange tijd vanwege eerst corona en later de oorlog niet optreden. Maar inmiddels hebben ze hun rondreizen weer hervat, met als belangrijkste doel: geld inzamelen voor hun hulpverleningsactiviteiten. Momenteel maakt de groep een tournee door Nederland, met optredens in Amsterdam, Jisp, Oostum, Zutphen en Deventer.

Onstuimige feestmuziek

De Hudaki Village Band speelt onstuimige feestmuziek van boeren en zigeuners uit Transkarpatië. Op het programma staat ongepolijste volksmuziek van de verschillende etnische groepen, zoals Oekraïners, Hoetsoels, Roethenen, Joden, Roma, Roemenen en Hongaren. Eeuwenoude ballades, drinkliederen en dansmuziek. Dit veelzijdige dorpsorkest, gestoken in uitbundige feestkledij, zingt uit volle borst en begeleidt zijn zangers en zangeressen akoestisch met viool, taragot, baraban, fluiten, bajan, cimbaal en contrabas.

De Hudaki Village Band wordt veel gevraagd op bruiloften en jaarmarkten maar zijn ook een graag geziene gast op internationale festivals zoals het Sziget festival in Budapest en WOMEX in Porto. Informatie over het tournee en de kaartverkoop is te vinden op www.wereldmuziek.nl  en op www.deventerschouwburg.nl .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio