9 C
De Bilt

Kindergemeenteraad Doetinchem legt eerste motie voor aan gemeenteraad

Doetinchem – Op 29 april 2021 neemt de gemeenteraad een besluit over de eerste motie van de kindergemeenteraad. De kinderraad heeft zijn idee voor speeltuinen voor kinderen mét en zónder een beperking onlangs aan de gemeenteraad gepresenteerd.

Spelen voor alle kinderen mogelijk

Alle kinderen moeten samen kunnen spelen. De gemeente moet hier rekening mee houden bij het plaatsen van speeltoestellen en de inrichting van speeltuinen. De meeste speeltuinen zijn niet of moeilijk bereikbaar voor kinderen in een rolstoel. Ieder kind is gelijk en elk kind heeft het recht om te spelen. Samen spelen in een (aangepaste) speeltuin zorgt ervoor dat kinderen met en zonder een beperking vrienden kunnen worden. Zodat iedereen mee kan doen en minder kinderen eenzaam zijn.

De motie van de kindergemeenteraad

In de motie vraagt de kinderraad aan de gemeente om:

  1. te onderzoeken welke aanpassingen mogelijk zijn om bestaande speeltuinen toegankelijker te maken
  2. bestaande speeltuinen aantrekkelijker te maken voor alle kinderen, zoals met een voelmuur of muziek/geluid
  3. een plan te maken om een bestaande speeltuin te vernieuwen en daarbij te denken aan een rolstoelparkeerplaats en bankjes voor begeleiders/ouders
  4. bij het plaatsen van nieuwe speeltoestellen voortaan rekening te houden met alle kinderen die hier gebruik van kunnen maken, dus kinderen mét en kinderen zónder een beperking

Indiening motie op 29 april

De motie wordt op 29 april namens de kindergemeenteraad ingediend door raadslid Rosa Giesen (GBD). De motie komt direct na het vragenhalfuur op de agenda. De vergadering begint om 19.30 uur en is live te volgen via https://besluitvorming.doetinchem.nl/.

Achtergrondinformatie

In juli 2020 heeft de gemeenteraad besloten een kinderraad op te richten. De gemeenteraad wil weten wat kinderen bezighoudt en hoe gemeente Doetinchem nog leuker kan worden voor kinderen. Daarnaast hebben kinderen en jongeren het recht om mee te doen en gehoord te worden als het gaat om zaken die invloed hebben op hun leven. Dit staat beschreven in het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties.

De gemeenteraad heeft alle basisscholen van gemeente Doetinchem uitgenodigd om een leerling af te vaardigen voor de kindergemeenteraad. De kinderraadsleden bespreken onderwerpen die zij van belang vinden voor kinderen in gemeente Doetinchem en zijn ook aanspreekpunt voor andere kinderen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio