7.6 C
De Bilt

Onderzoek gezamenlijke brandweerkazerne met brandweerkorpsen

Aalten – In 2017 is het project CrossFire gestart. Met dit project wordt onderzocht hoe de brandweerposten Suderwick en Dinxperlo gezamenlijk een internationale brandweerkazerne kunnen vormen. Het CrossFire-project, gefinancierd door de Euregio, werd in 2017 opgestart door de brandweer van Bocholt. In 2018 is een haalbaarheidsstudie gedaan. Met een projectconsortium – bestaande uit vertegenwoordigers van de Brandweer Bocholt, de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland en het ingenieursbureau antwortING, werd afgelopen zaterdag de stand van zaken besproken en het vervolgproces geschetst.

Leden van de brandweerkorpsen van Suderwick en Dinxperlo kwamen online bijeen. Oorspronkelijk was een fysieke bijeenkomst gepland voor oktober vorig jaar, maar deze moest worden geannuleerd vanwege de huidige pandemie.

De burgemeesters Thomas Kerkhoff van Bocholt en Anton Stapelkamp van Aalten benadrukten het belang van internationale samenwerking. “We hebben elkaar aan weerszijden van de grens nodig. Op andere terreinen werken we ook al prettig samen. Het is een logische stap dat we dat ten aanzien van brandweerzorg ook doen. Dat komt de veiligheid van alle inwoners en bezoekers in onze grensregio ten goede. Tegelijkertijd willen we de tijd nemen om dit traject zorgvuldig te doorlopen en de mensen van beide posten er nauw bij betrekken. Zij moeten tenslotte de samenwerking tot stand brengen.”

Commandant van de brandweer Bocholt Thomas Deckers en Regionaal Commandant en directeur van Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland Diemer Kransen onderschrijven de noodzaak van samenwerking. “De brandweerposten Suderwick en Dinxperlo hebben al jaren een goede grensoverschrijdende samenwerking. Als deze twee kazernes daadwerkelijk samengevoegd zouden worden, vergroten we de operationele slagkracht in dit gebied. Dat een kans die we moeten benutten. Samen onderzoeken we hoe verschillen in onder meer regelgeving, opleiding en cultuur te overbruggen zijn. Alle betrokkenen staan daarin heel positief. We zijn ervan overtuigd dat we elkaar daarin vinden.”

Haalbaarheidsstudie brandweerkazerne 2018

In 2018 kwamen de projectdeelnemers tot de centrale conclusie dat grensoverschrijdende samenwerking tussen Duitse en Nederlandse brandweermensen vanuit één locatie in principe haalbaar is en veel potentie biedt om de brandweerzorg in de grensregio te verbeteren. Grensoverschrijdende samenwerking kan een mogelijk tekort aan hulpverleners tegengaan. Personeel kan in beide delen van het land worden geworven en samen worden opgeleid. Een opleiding die aandacht besteed aan de brandweersystemen van beide zijden van de grens geeft de brandweerlieden extra en waardevolle kennis. Op het gebied van de werving van personeel kan een gezamenlijke jeugdbrandweer helpen om de slagkracht van de brandweer in Dinxperlo en Suderwick op lange termijn te waarborgen.

brandweerkazerne
Foto: © Joke Rietveld – Regio Online

Proces

Alle betrokkenen zijn op de hoogte van de stand van zaken. Samen met de projectgroep wordt inhoudelijk gesproken over onderwerpen zoals de organisatie van een internationale brandweerpost, de inhoud van gezamenlijke opleidingen, het gebruik van technologie en de uitvoering van operationele tactieken. De projectgroep neemt de ideeën en ervaringen van met name de leden van de twee brandweerkorpsen mee in het verdere onderzoek.

Vervolgstappen

Het projectconsortium zal in de komende weken bijeenkomen om de resultaten te evalueren. Voor de zomer is nog een bijeenkomst gepland met de korpsleden van Suderwick en Dinxperlo. De tot dan toe ingediende ideeën voor een gezamenlijke brandweerkazerne worden dan gepresenteerd en verder uitgewerkt. Daarna zal de verdere uitvoering van het project worden besproken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio