14.2 C
De Bilt

Oost Gelre heeft voor de Besselinkschans een nieuwe visie

De Besselinkschans is een bos-, landbouw- en natuurgebied ten noordoosten van Lichtenvoorde. Het is een gebied van geschiedkundige en archeologische aarde. De Besselinkschans wordt voor verschillende activiteiten gebruikt. Denk aan festival de Zwarte Cross, motorcross, scouting, hondensport en vrije tijd, zoals wandelen, hardlopen en fietsen. In 2014 hebben we het gebruik opgenomen in de structuurvisie Besselinkschans Lichtenvoorde Oost.

Het gebruik is in 10 jaar tijd veranderd. Dat heeft invloed op het landschap en de omgeving. Daarom is het belangrijk een nieuw evenwicht te vinden tussen de verschillende activiteiten en gebruikers. Samen met gebruikers van het gebied onderzochten we hoe dat evenwicht eruit zou kunnen zien. De resultaten vertaalden we in een bijgewerkte visie voor de Besselinkschans.

Onderzoek Besselinkschans gehouden

Om de balans te vinden, startten we in het najaar van 2022 een onderzoek onder de gebruikers van het gebied. We organiseerden bijeenkomsten en hielden een digitale enquête. En we voerden gesprekken met mensen die in en rond het gebied wonen, verenigingen en organisatoren van evenementen.

Visie met 3 thema’s

Het resultaat van het onderzoek is een visie voor het gebruik van het gebied in de toekomst, met drie thema’s: 1. Gastvrij en Ondernemend, 2. Sportief en Betrokken, 3. Zorg voor Leefbare Omgeving. Deze visie is een herziening van de visie uit 2014.

1. Gastvrij en Ondernemend

 • De Besselinkschans blijft evenemententerrein voor onder andere de Zwarte Cross.
 • Voor het openluchttheater zoeken we een andere plek in de gemeente.
 • De horeca krijgt meer ruimte, als dit geen negatieve invloed heeft op de woonkwaliteit.
 • De dienstverlening voor evenementen verbeteren we door met één aanspreekpunt te werken.

2. Sportief en Betrokken

 • Motorcross blijft belangrijk. Met en voor MACL onderzoeken we de mogelijkheden voor meer ruimte om wedstrijden te kunnen blijven organiseren en geluidsoverlast te verminderen. Verder onderzoeken we of we de Engelse Schans (in bezit van MACL) kunnen ruilen met het oostelijk deel van de crossbaan (in bezit van de gemeente).
 • Wensen en verbeteringen voor de scouting, politiehondenvereniging en hengelsportvereniging gaan we onderzoeken.
 • Mountainbikeroutes worden uitgebreid, als dit geen overlast veroorzaakt voor andere bezoekers of het landschap.

3. Zorg voor Leefbare Omgeving

 • Een leefbare omgeving voor bewoners vinden we belangrijk. We willen het woongenot van inwoners in bestaande woningen waarborgen.
 • Daar waar activiteiten zijn, zal de natuur tegen een stootje moeten kunnen. De plekken van de scouting, hondensportvereniging en het motorcrossterrein willen op die manier vastleggen.
 • Rondom de Engelse Schans bestaat de wens om de plek beter zichtbaar te maken. Er zouden kleinschalige activiteiten georganiseerd kunnen worden, zonder veel overlast voor de omgeving.
 • We gaan een plan voor het landschap ontwikkelen. Hierin leggen we de nadruk op de Visserijbeek en Vragenderbeek als belangrijke dragers voor de landschapsstructuur in het gebied.

Hoe nu verder?

Kort voor de zomer heeft het college van B&W van Oost Gelre de visie ter kennisname aangenomen. De visie staat op 5 september op de agenda voor de raadscommissie. Op 19 september vergadert de gemeente raad over de visie. Het evenementenbeleid en het bestemmingsplan moeten we gaan aanpassen, zodat we nieuwe ontwikkelingen uit deze visie kunnen inpassen. Om de deelprojecten van deze visie uit te voeren, hebben we de betrokken partners nodig. Hiervoor willen we samen (per onderdeel) schriftelijke afspraken maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio