14.5 C
De Bilt

Opvang 80 jonge vluchtelingen op locatie bij gemeentehuis Bronckhorst in Hengelo

Nederland kent een acute opvangproblematiek voor vluchtelingen. Dat levert schrijnende situaties op. Gemeenten worden daarom dringend verzocht om opvangmogelijkheden te zoeken. De gemeente Bronckhorst wil haar steentje bijdragen in het bieden van een oplossing.

Afgelopen donderdag, 7 maart 2024, besloten b en w van Bronckhorst bij zichzelf te beginnen door het terrein naast/achter het gemeentehuis aan de Elderinkweg (zie situatietekening) aan het COA te verhuren voor de bouw van een (tijdelijke) opvanglocatie. Daarmee zijn ze zelf ook buur. Het gaat om een opvang voor max. 80 jongeren in de leeftijd 13 t/m 17 jaar voor de periode van 10 jaar.

De locatie is eigendom van de gemeente, ligt op loopafstand van belangrijke voorzieningen en is op korte termijn beschikbaar. De verwachting is dat de opvanglocatie kan openen in de eerste helft van 2025.

Opvang vluchtelingen

Het COA gaat de komende tijd een businesscase uitwerken en de gemeente gaat aan de slag met onder andere een omgevingsplan en vergunningstraject, waar we omwonenden graag nauw bij betrekken. Voor vluchtelingen is het belangrijk om een veilige plek in de Nederlandse samenleving te vinden. Ons land biedt hiervoor op veel plekken opvang, maar er zijn veel meer plekken nodig.

De gemeente vindt het belangrijk om als Bronckhorster gemeenschap onze maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen en ook voor langere tijd (10 jaar) opvang te bieden voor mensen die vluchten voor oorlog, geweld en vervolging. Op basis van goede afspraken met alle betrokken partijen.

Bronckhorst en het COA bieden sinds enkele jaren in de wintermaanden al opvang aan 70 jongeren in De Betteld in Zelhem. Burgemeester Marja van der Tas: “Wij zoeken ruimhartig naar passende en humane huisvesting voor vluchtelingen, zodat zij een voorlopig thuis en een toekomstperspectief hebben. Tegelijkertijd begrijpen wij dat ons voornemen veel impact heeft op buurtbewoners en bespreken wij met hen hoe we de opvang zo goed mogelijk kunnen inpassen in hun omgeving. Ook is een zorgvuldige begeleiding en toezicht op de locatie straks belangrijk.“

Om de opvanglocatie te kunnen realiseren, wil het COA een tijdelijke accommodatie bouwen op het perceel.

Bijeenkomst omwonenden

Over het plan voor de opvanglocaties in Hengelo, organiseren de gemeente en het COA komende week besloten bijeenkomsten voor direct aanwonenden en omliggende verenigingen. Zij zijn persoonlijk uitgenodigd. Tijdens de avond krijgen zij meer informatie over het plan in hun buurt en kunnen zij hun vragen stellen. Hierbij zijn onder andere vertegenwoordigers van de gemeente en medewerkers van het COA aanwezig. Andere belangstellenden nodigen we later in april graag uit voor een bijeenkomst, zodra wat meer bekend is over de invulling van de locatie.

Bronckhorst aan de lat voor opvang 221 asielzoekers

De verspreiding van vluchtelingen over alle gemeenten is geregeld in de landelijke Spreidingswet. Alle gemeenten moeten plannen maken voor opvangplekken. Volgens de nieuwe Spreidingswet moet onze gemeente 221 asielzoekers opvangen. We streven ernaar drie kleinschalige locaties voor jonge vluchtelingen te realiseren, verspreid over de
gemeente. Dit is de eerste locatie, we zoeken nog naar twee andere locaties.

Situatietekening

Hieronder het terrein waar de opvanglocatie komt:

Kaartje met locatie beoogde opvang
Kaartje met locatie beoogde opvang – Beeld: gemeente Bronckhorst

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio