8.2 C
De Bilt

Oude IJsselstreek is gestart met maatschappelijke banen

De gemeente Oude IJsselstreek is via participatiebedrijf STOER gestart met de introductie van maatschappelijke banen, ook wel basis-banen genoemd. In de Ulftse Vogelbuurt zijn sinds 1 maart jl. vier inwoners uit de gemeente actief als Buurtversterker. Zij krijgen een kans op de arbeidsmarkt en maken tegelijkertijd de wijk een beetje mooier. De gemeente lost hiermee een ambitieuze belofte in, passend bij haar missie iedereen de mogelijkheid te bieden om naar vermogen mee te doen.

Oude IJsselstreek

Maatschappelijke banen zijn een belangrijke pijler onder het participatiebeleid van de gemeente. Ze zijn in het leven geroepen om inwoners, die inkomensondersteuning ontvangen, extra kansen te bieden op betaald werk. Niet alleen in de gemeente Oude IJsselstreek. Ook steden als Groningen, Amsterdam, Arnhem, Lelystad en Den Haag zijn ermee bezig. 

Wethouder Bert Kuster heeft in de gemeente Oude IJsselstreek de verantwoordelijkheid over de maatschappelijke banen.: “Het menselijke, sociale gevoel moet terugkeren in onze systemen. Iedere mens heeft wel iets wat hij graag zou willen doen. En iedereen beschikt over talenten die maatschappelijk van waarde zijn.”

Vogelbuurt

Buurtversterking in de Vogelbuurt komt voort uit een samenwerking tussen de gemeente, STOER en wooncorporatie Wonion. Vier inwoners uit Oude IJsselstreek zijn nu aan de slag als Buurtversterker in de Vogelbuurt. Buurtversterkers helpen de wijk nog leefbaarder te maken met bijvoorbeeld werkzaamheden in het groen en kleine klussen in- en rondom huis. De buurtversterkers stropen ook graag de mouwen op om bewoners te helpen als dat nodig is. Dat laatste blijkt hoe dan ook een drijfveer te zijn. Eén van de Buurtversterkers benoemt dat hij graag werkt om “familieleden in zijn thuisland te helpen.” Na twee jaar inkomensondersteuning tijdens ziekte is hij nu weer aan de slag gegaan. “In de frisse lucht.”

Nog maar het begin

Het creëren van maatschappelijke banen is een belangrijk speerpunt. De komst van de Buurtversterkers in Ulft is een goed begin, maar de ambitie van wethouder Kuster is groter. Het is de bedoeling dat er via STOER nog 41 maatschappelijke banen bij komen. Om precies te zijn 16 banen in het publieke domein en 25 door publiek-private samenwerking. Maatschappelijke banen leiden niet tot verdringing van reguliere arbeid.

Meer versterking gezocht!

Projectleider Josine van der Stelt werkte intensief aan de introductie van maatschappelijke banen in de gemeente. Zij zou het mooi vinden als inwoners zich er zelf meer en meer bewust van zijn dat deze mogelijkheid bestaat. Daarom roept Josine hen op. “Lees je dit artikel en wil je graag aan de slag met een maatschappelijke betaalde baan? Laat van je horen, dan kijken we samen wat er mogelijk is!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio