5.8 C
De Bilt

Samen voor de Patrijs wint de Gouden Mispel

Frans Ter Bogt en Herman Simmelink van het project ‘Samen voor de Patrijs’ hebben de Gouden Mispel 2017 gewonnen. De prijs werd vanmiddag uitgereikt in Slot Doddendael in Ewijk. De heer Ter Bogt en de heer Simmelink hebben de prijs ontvangen vanwege hun enthousiasme en de betrokkenheid waarmee zij zich inzetten voor de bescherming van de patrijs. De Gouden Mispel wordt uitgereikt aan personen of organisaties die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan de bescherming of ontwikkeling van het Nederlands cultuurlandschap. De prijs is een initiatief van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) en het project is door de gemeente Aalten voorgedragen voor de landelijke prijs.

 

Patrijs terug in het landschap

De patrijs was tot halverwege de vorige eeuw een algemene verschijning. Het aantal was echter teruggelopen tot slechts vijf procent. Maar gelukkig is er een groep betrokkenen, waaronder de heer Simmelink en de heer Ter Bogt, bezig om het tij te keren. Zij willen deze vogel, die zo kenmerkend is voor het Nederlandse cultuurlandschap, terugbrengen in onze omgeving.

 

Breed draagvlak

Tijdens het landelijke ‘Jaar van de Patrijs’ in 2013 sloegen vijf partijen met het project ‘Samen voor de Patrijs’ in de gemeente Aalten met succes de handen ineen: de Agrarische Natuurvereniging PAN, de Vogelwerkgroep Zuidoost Achterhoek, de Wildbeheereenheid Aalten en omstreken, Vogelbescherming Nederland en de gemeente Aalten. Het project kon rekenen op een breed draagvlak en werd gefinancierd door bijdragen vanuit vele fondsen. Sinds 1 januari 2016 is het project ondergebracht binnen de regeling voor Agrarisch natuur- en landschapsbeheer.

 

Deelname grondeigenaren

Voor het project hebben grondeigenaren een stuk land beschikbaar gesteld. Zo konden vele hectares aan akker-faunaranden en graanakkers – met stoppelvelden die in de winter blijven staan – worden gerealiseerd. De Werktuigenvereniging Barlo zaaide de akkerranden belangeloos in met speciale mengsels, zodat de patrijzen genoeg voedsel konden vinden in de vorm van insecten en zaden. De kruidenrijke en ruige akkerranden en de graanstoppelvelden bieden de patrijzen inmiddels alles wat ze nodig hebben: voedsel dus, maar ook beschutting en niet te vergeten een broedplaats. Behalve voor de patrijs en andere vogels als de grasmus en geelgors zijn deze maatregelen ook gunstig voor vlinders, bijen en andere insecten.

 

Aantal broedparen gestegen

Dankzij het project ‘Samen voor de Patrijs’ groeide het aantal broedparen van minder dan 10 paar in 2012 naar 25 in 2014, 34 in 2015. In 2016 zijn in het projectgebied 42 broedparen geteld en in de hele gemeente Aalten zelfs 72! De patrijzen zwermen ook uit naar de omliggende gebieden. Het aantal paren is niet alleen in de gemeente Aalten toegenomen, maar ook in de buurgemeenten Winterswijk, Oost Gelre en Oude IJsselstreek.

 

Delen van kennis en ervaring

De werkgroep ‘Samen voor de Patrijs’ houdt jaarlijks een bijeenkomst om de opgedane kennis te delen, die door geïnteresseerde partijen uit heel Nederland wordt bezocht.

Ook trekken de heer Ter Bogt en de heer Simmelink het land in om over hun succes te vertellen en anderen te enthousiasmeren om zich in te zetten voor de patrijs. Nederlandse media hebben volop aandacht besteed aan ‘Samen voor de Patrijs’ in Aalten. En ook van over de Duitse grens is er belangstelling getoond. Deze aandacht heeft er mede toe geleid dat het project nu wordt uitgerold in de Achterhoek en op diverse plekken elders in Nederland navolging krijgt. 

 

De Gouden Mispel

De Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) wil met de Gouden Mispel goede en mooie landschapsinitiatieven stimuleren. De mispel is als symbool gekozen, omdat ze zich alleen spontaan vestigt in eeuwenoude houtwallen, heggen en andere landschapselementen. De mispel staat hiermee symbool voor een gezond (cultuur)landschap.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio