15.1 C
De Bilt

Samen tegen voedselverspilling!

Wageningen  – Vanmorgen heeft gemeente Wageningen tijdens het klimaatontbijt bij de BBLTHK het Gelderse Circulaire Estafettestokje ontvangen uit handen van gedeputeerde Michiel Scheffer. Lara de Brito: “Net als alle gemeenten zijn we een schakel in het welslagen van de transitie naar een duurzame circulaire economie. Met de samenwerkende partners doen we er alles aan om onze verantwoordelijkheid te pakken door voedselverspilling tegen te gaan.”

De uitdaging past bij de ambitie van Wageningen

De gemeente Wageningen heeft de ambitie om een duurzame samenleving na te streven zonder de gevolgen van beslissingen en keuzes af te wentelen op de toekomst en zonder grondstoffen en energie te verspillen. Het verminderen van voedselverspilling is een belangrijk onderdeel van deze ambitie. Nadat wethouder Lara de Brito het stokje in ontvangst heeft genomen droeg zij het stokje over aan de Wageningen University & Research, Circle Smart, Rabobank, Wing en Wastewatchers. Allen zetten zich in voor een circulaire economie en in dit geval in het bijzonder voor minder voedselverspilling.

Gelderland eerste afvalloze provincie

Dit estafettestokje is een initiatief vanuit de provincie Gelderland. Met als doel de eerste afvalloze provincie van Nederland te worden. In 2030 moet de circulaire economie in Gelderland zorgen voor €700 miljoen extra omzet, 5.000 nieuwe banen en 50% minder grondstofgebruik. Het stokje gaat sinds 2014 van gemeente naar gemeente, van project naar project. Initiatieven die de circulariteit vergroten ontvangen het stokje voor het verminderen van de afvalberg in Gelderland.

Nu Nijmegen in 2018 de duurzame hoofdstad van Europa is, laten provincie Gelderland en stichting Green Capital Challenge een duurzaam estafettestokje door heel Gelderland gaan om circulaire projecten in de spotlights te zetten. De gemeenten Apeldoorn, Brummen, Rheden, Lochem, Arnhem, Overbetuwe, Bronkhorst, Zevenaar gingen ons voor.

Samen tegen voedselverspilling

Nu is Wageningen aan de beurt met speciaal thema voedselverspilling. De gemeente Wageningen zet zich gezamenlijk met lokale partijen in om voedselverspilling tegen te gaan in “Samen tegen Voedselverspilling: Wageningen levende Proeftuin. Kennis en praktijk verbinden is het motto in de samenwerking met onder andere de Wageningen University & Research, Circle Smart, Rabobank, Wing, Wastewatchers, Rijn IJssel Vakschool Wageningen, Jumbo Verberne, en SOW.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio