Speeltuin Eilandplein rookvrij dankzij Kinderburgemeester Lars Evers

Duiven – Vandaag is de eerste speeltuin in de gemeente Duiven rookvrij gemaakt door Lars Evers de kinderburgemeester. Gemeente Duiven heeft het mogelijk gemaakt om openbare speeltuinen rookvrij te maken. Inwoners en gebruikers worden uitgenodigd om zelf initiatief te nemen en inwoners uit de buurt mee te krijgen om de speeltuinen rookvrij te maken. Daarna kan er een verzoek worden ingediend bij de gemeente.

Kinderburgemeester

Kinderburgemeester Lars: “ik ben trots dat inwoners vanaf nu een verzoek in kunnen dienen om een speeltuin rookvrij te maken. Dat is belangrijk. Tijdens mijn presentatie voor het worden van kinderburgemeester heb ik aangegeven dat dit één van mijn belangrijkste punten is. En dat dan nu een eerste speeltuin dicht bij mij in de buurt is, vind ik helemaal leuk. Ik ben blij dat ik deze speeltuin samen met wethouder Johannes Goossen mag openen als eerste rookvrije speeltuin.”

Aanleiding speeltuin rookvrij maken

Er zijn een aantal verzoeken binnen gekomen van inwoners voor een rookvrije speelplek. Ook bij de kinderburgemeester is het een wens dat speelplekken rookvrij worden. Roken is ongezond. Als kinderen weinig tot niet in aanraking komen met roken is er minder verleiding om later te gaan roken. Ook ouders en begeleiders worden gestimuleerd niet te roken in de omgeving van kinderen.

Landelijk is er al een campagne ‘op weg naar een rookvrije generatie’ die aandacht vraagt voor een rookvrije omgeving. Het levert een bijdrage aan de gezondheid van onze inwoners.

Meerdere openbare plekken

De weg naar een rookvrije generatie is nog lang en gaat in kleine stappen. Op dit moment richten we ons alleen op speelplekken. Schoolpleinen en verschillende terreinen van buitensportverenigingen zijn al rookvrij. Het buitenterrein bij sporthal Triominos is eerder ook al rookvrij gemaakt nadat er vanuit gebruikers hiervoor het initiatief was genomen. Mogelijk dat we ons op een later moment ook op nog andere openbare plekken gaan richten. Een andere mogelijkheid is om in de omgevingsplannen hier aandacht aan te besteden.

Wethouder Johannes Goossen: “het initiatief ligt o.a. bij omwonenden, buurtbewoners, speelplekgebruikers, en in dat geval sluit de gemeente aan op aanwezige energie in de samenleving. Het rookvrij maken van de speeltuin Eilandplein is mogelijk nu slechts symbolisch, maar uiteindelijk misschien echt het begin van een rookvrij Eilandplein, of zelfs een rookvrije gemeente Duiven. Wie volgt?

Vragen

Zijn er nog vragen of wil jij een verzoek indienen om een speelplek rookvrij te maken? Dan kun je een e-mail sturen naar: binnenstebuiten@1stroom.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Advertentie

spot_img