14.8 C
De Bilt
donderdag, 21 september 2023

Brede steun voor technieklessen aan basisschoolleerlingen

Oude IJsselstreek Technieklessen voor kinderen uit groep 7 en 8. In het CIVON Innovatiecentrum hebben vertegenwoordigers van 12 organisaties en 23 basisscholen onlangs een convenant getekend om een jarenlange samenwerking van Technobasis te borgen. Het idee achter Technobasis is dat kinderen uit de groepen 7 en 8 van de basisscholen kennis maken met technieklessen. Zodat zij daar geïnteresseerd in raken en bij hun vervolgopleiding mogelijk kiezen voor een technische opleiding.

Technieklessen

Met dit convenant worden afspraken gemaakt voor de periode tot en met 2024. Wethouder Marieke Overduin tekende namens de gemeente Oude IJsselstreek: “Als gemeente steunen we graag initiatieven voor de lange termijn als daarmee de kwaliteit van onderwijs en de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt verbeterd wordt. Het op jonge leeftijd interesseren van kinderen in de nieuwste technieken past daar bij”.

In de regio is veel werkgelegenheid in de technieksector. En in deze sector is de behoefte aan jong talent groot. Alleen al in Oude IJsselstreek werkt bijvoorbeeld 21% van de mensen in de industrie en bijna 8% van de mensen in de bouw.

Krachten worden gebundeld

Het idee voor Technobasis ontstond in 2006 en zag in 2008 het levenslicht als technieklokaal bij de Wesenthorst in Ulft. In 2010 kreeg het de naam Technobasis. Vanuit het bedrijfsleven wordt Technobasis gesteund door de Achterhoekse bouwopleiding OBD, industriekring IBOIJ en de ’s-Heerenbergse bedrijvenkring SBBS. Nieuw is dat het CIVON innovatiecentrum ook is aangehaakt. Dit is een grote stap vooruit. Het CIVON werkt namelijk intensief samen met onder andere het Graafschap College en bijna 280 (maak)bedrijven uit de regio. Hier maken studenten en ondernemers al kennis met de nieuwste technieken als drones, virtual reality en additive manufacturing. Met dit convenant worden de krachten gebundeld om de kinderen nog meer kennis te laten maken met de nieuwste technieklessen.

Deelnemers namens het onderwijs

De kinderen komen niet alleen uit Oude IJsselstreek, maar bijvoorbeeld ook uit ’s-Heerenberg en omgeving. Deelnemende onderwijsorganisaties zijn het Almende College, Pro8, Essentius, Accent, Paraat Scholen, KSBO Silvolde, opleidingsbedrijven en het Graafschap College. De deelnemende basisscholen zijn: St. Jozefschool uit Azewijn, Het Rondeel uit Beek, De Boomgaard uit Braamt, De Klimpaal uit Etten, Gaanderwijs uit Gaanderen, de Christoffelschool en De Hoeksteen uit Gendringen, OBS ’t Montferland, Pastoor Galmaschool en de Mariabasisschool uit ’s-Heerenberg, Laetare uit Kilder, St. Martinusschool uit Megchelen, Walburgisschool uit Netterden, De Bontebrugschool en De Plakkenberg uit Silvolde, Dynamiek uit Terborg, Mariaschool, De Oersprong en OBS De Woelwaters uit Ulft, Pius X uit Varsselder, De Knienenbult en OBS Leemvoort uit Westendorp en de Roncallischool uit Zeddam.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio