9.3 C
De Bilt

Veilig Thuis Noord Oost Gelderland verbetert kwaliteit

De Inspectie Gezondheidszorg & Jeugd deed in januari 2017 onderzoek bij alle Veilig Thuis-organisaties in het land. Zij concludeerden toen dat Veilig Thuis Noord Oost Gelderland binnen de wettelijke termijnen werkte ten aanzien van eerste beoordeling, start en uitvoering van onderzoek en het inzetten van vervolgtrajecten.

Inspectie tevreden over aanpak verbeterpunten

Op inhoud constateerden de inspecties nog wel verbeterpunten die met name lagen in de ketensamenwerking en monitoring van gemaakte afspraken. De organisatie scoorde toen een ‘matig’ en heeft een verbeterplan opgesteld waarvan zij de voortgang zelf hebben getoetst met een interne audit. De Inspectie heeft op basis van de rapportage van deze interne audit nu geconstateerd dat VT NOG een ‘voldoende’ scoort.

Blij met geboekte resulataten

Ben Bloem, voorzitter van de vergadering van 22 gemeenten van Veilig Thuis NOG en wethouder van Apeldoorn is blij met de geboekte resultaten: “Een veilig thuis is voor iedereen belangrijk. Ik ben dan ook blij dat de verbeterpunten die de inspecties eerder hebben gesignaleerd goed opgepakt zijn en dat bij Veilig Thuis daarmee ook de kwaliteit van de zorg voor kinderen en volwassenen in kwetsbare situaties alle aandacht krijgt die het verdient.”

Aanpak

De afgelopen maanden heeft de organisatie Thuis NOG hard gewerkt aan de verbeteringen. Zo wordt nu bij het beoordelen van een melding gewerkt met heldere criteria en worden alle complexe casussen in multidisciplinair verband besproken. Ook de samenwerking met verschillende instanties zoals de Raad voor de Kinderbescherming, Centrum voor Jeugd en Gezin en Jeugdbescherming is verbeterd om er zo voor te zorgen dat kwetsbare kinderen en gezinnen de hulp krijgen die nodig is.

Wachtlijsten beheersbaar houden

De Inspectie benoemt nog twee aandachtspunten, voornamelijk ten aanzien van het concreet formuleren van doelen en effecten van de hulverlening en op het gebied van monitoring. Om deze aandachtspunten voortvarend op te pakken en wachtlijsten beheersbaar te houden hebben augustus j.l. de 22 deelnemende gemeenten extra budget vanaf 2018 vrijgemaakt.

Organisatie Veilig Thuis

Veilig Thuis is het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling. Nederland heeft 26 regionale Veilig Thuis organisaties. Stichting Veilig Thuis Noord Oost Gelderland bedient de gemeenten Aalten, Apeldoorn, Berkelland, Bronckhorst, Brummen, Doetinchem, Elburg, Epe, Ermelo, Harderwijk, Hattem, Heerde, Lochem, Montferland, Nunspeet, Oldebroek, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Putten, Voorst, Winterswijk en Zutphen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio