21 C
De Bilt

Vergoeding wasbare luiers nu ook voor aanstaande ouders

De subsidieregeling voor wasbare luiers geldt nu ook voor ouders waarvan het kindje nog niet geboren is. De gemeenteraad van de gemeente Aalten heeft op 26 juni ingestemd met dit voorstel. Op deze manier kunnen ook aanstaande ouders met subsidie wasbare luiers kopen en direct na de geboorte starten met het gebruik ervan. De uitbreiding van de regeling is bedoeld om het gebruik van wasbare luiers verder te stimuleren en ouders te ondersteunen bij het maken van duurzame keuzes vanaf het allereerste begin.

Wethouder Erik Groters: “We willen het voor ouders zo gemakkelijk mogelijk maken om te kiezen voor wasbare luiers. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar het kan ook aanzienlijk schelen in de kosten. Als je naar de hele luierperiode van een kind kijkt, zijn wasbare luiers namelijk goedkoper dan wegwerpluiers. Gemiddeld zo’n 450 euro per kind. En dan rekenen we de kosten die je bespaart op het afval nog niet eens mee”.

Inspiratiepakketten op diverse locaties

Om ouders te helpen bij de overstap naar wasbare luiers, staan op verschillende plekken in de gemeente inspiratiepakketten. Deze pakketjes, bedoelt als ‘inkijkexemplaren’ staan onder andere bij de verloskundige, kinderopvang en bibliotheken. Wethouder Groters licht toe: “Met de inspiratiepakketten kunnen ouders kennismaken met verschillende soorten wasbare luiers. Aan deze luiers hangen kaartjes met QR-codes waarmee je direct meer te weten komt over de luier en hoe je die moet gebruiken”.  

Waardebon voor een proefpakket

De subsidieregeling bestaat al sinds medio 2022. Vanaf dat moment krijgen alle ouders bij aangifte van de geboorte een waardebon van 50 euro voor een proefpakket luiers. Ouders kopen dan zelf een proefpakket en dienen de rekening bij de gemeente in. Hiermee krijgen zij de kans om zelf te ervaren hoe eenvoudig en praktisch wasbare luiers zijn. Aanstaande ouders kunnen hierop een voorschot aanvragen.

Vergoeding aanvragen

Wanneer ouders en aanstaande ouders een pakket wasbare luiers hebben gekocht kunnen zij de helft van de kosten terugkrijgen, tot maximaal 200 euro (bij huren tot maximaal 100 euro). Dit staat los van de waardebon ter waarde van 50 euro. Het aanvragen van de subsidie gaat eenvoudig via een formulier op de website van de gemeente www.aalten.nl/luiers. Hier staat ook meer informatie over de voorwaarden en het aanvraagproces.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio