14.1 C
De Bilt

Vijf gemeenten compenseren loonkosten zorgaanbieders huishoudelijke hulp

Aalten – Vijf Achterhoekse gemeenten hebben gezamenlijk besloten het uurtarief van gecontracteerde zorgaanbieders voor huishoudelijke hulp te verhogen. Dit om hen tegemoet te komen in stijgende loonkosten door nieuwe cao-afspraken voor de Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT). De gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Oost Gelre en Winterswijk verruimen hun vergoeding aan de zorgaanbieders huishoudelijke hulp om te garanderen dat de  hulp aan hun inwoners onveranderd door kan gaan voor de rest van 2018.

Tarieven

De vijf Achterhoekse gemeenten kopen sinds 2018 gezamenlijk hulp in de huishouding in voor hun inwoners, die hier vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) aanspraak op kunnen maken. In totaal gaat het om circa 5.000 huishoudens. De tarieven voor huishoudelijke hulp in 2018 werden in 2017 al vastgesteld. De tarieven worden voor het overgrote deel bepaald door het salaris van de thuishulpen en juist dat salaris is gedurende 2018 aanzienlijk verhoogd. In sommige gevallen betekent dit dat een aanbieder niet meer kostendekkend kan werken en mogelijk zal moeten stoppen. Dat zou nadelige gevolgen hebben voor de inwoners van de vijf gemeenten die afhankelijk zijn van huishoudelijke hulp. Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Oost Gelre en Winterswijk willen dit voorkomen door het tarief eenmalig voor alle zorgaanbieders huishoudelijke hulp tussentijds te verhogen.

 

Nieuwe tariefberekening per 1 januari 2019

Binnenkort start de aanbesteding Hulp bij het huishouden per 1 januari 2019. Gemeenten laten hiervoor opnieuw een reëel uurtarief berekenen, op basis van de huidige cao-afspraken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio