14.8 C
De Bilt

Week van de Pleegzorg: samen op zoek naar pleegouders!

Aalten – Van 31 oktober t/m 7 november is het de Week van de Pleegzorg. Een week waarin er extra aandacht is voor pleegzorg en pleegouders. Er is namelijk een groot tekort aan pleeggezinnen, ook in de gemeente Aalten. Basisscholen in de hele gemeente helpen mee meer pleeggezinnen te vinden door tijdens de Week van de Pleegzorg bij school een spandoek op te hangen.

Zorgeloos opgroeien

Kinderen moeten zorgeloos kunnen opgroeien, in hun eigen gezin. Dat vinden we allemaal. Maar soms kunnen kinderen voor een korte of langere tijd niet thuis wonen. Door uiteenlopende redenen. Voor deze kinderen wordt gezocht naar een plek in een pleeggezin. Een gezin, waar ze in een gewone gezinssituatie terecht kunnen, waar ze zich thuis voelen en kunnen opgroeien. Voor een paar maanden, een paar jaar, maar ook voor één of twee weekenden in de maand, of een paar dagen in de week. En het liefst in hun eigen omgeving. Zodat ze hun eigen vriendjes houden en naar hun eigen school of sportclub kunnen gaan.

Tekort aan pleeggezinnen

Er is een groot tekort aan pleeggezinnen. Gemeenten, scholen en sportclubs vragen tijdens de Week van de Pleegzorg ieder op hun manier aandacht voor pleegzorg voor kinderen in de buurt. Vooral samen. Basisscholen in de gemeente Aalten steunen de actie door een spandoek of een affiche op te hangen en de oproep te verspreiden via nieuwsbrieven of flyers.

Wat doet een pleegouder?

Als pleegouder vang je kinderen of jongeren op die vaak al veel hebben meegemaakt. Je biedt ze een stabiele basis waar ze (tijdelijk) mogen opgroeien. Tot ze weer teruggaan naar hun ouders, of zelfstandig gaan wonen. Ook deel je de opvoedtaak met de ouders, of het pleegkind nu tijdelijk of voor langere tijd bij je verblijft. De inzet is dat de eigen ouders de opvoeding weer op zich nemen als dat kan. Pleegouders staan er overigens nooit alleen voor. Zij kunnen altijd rekenen op persoonlijke begeleiding en ondersteuning van een pleegzorgorganisatie.

Opgeven en helpen

Wilt u pleegouder worden of meer informatie over pleegzorg? Kijk dan eens op www.ikwilpleegouderworden.nl en bezoek een informatieavond. Het kan zomaar voor een kind uit de buurt zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio