20 C
De Bilt

Winterswijk doet onderzoek naar behoefte flexwoningen

Winterswijk – In Winterswijk is behoefte aan flexwoningen voor arbeidsmigranten. Ook is er lokale bereidheid om in een ‘flexwonenproject’ in Winterswijk te investeren. Het externe bureau dat de afgelopen periode in opdracht van de gemeente hier onderzoek naar deed, concludeerde dit in haar onderzoek.

De vraag naar arbeidsmigranten stijgt. Daarmee stijgt ook de behoefte aan tijdelijke huisvesting. Huisvesting waar op dit moment groot tekort aan is en die in veel gevallen niet voldoet. “We wilden onderzoeken hoe groot de behoefte aan flexwoningen daadwerkelijk is,” legt wethouder Visser uit.

Arbeidsmigranten voorwaarde voor economische groei

Het onderzoek laat zien dat er behoefte is voor een locatie met een capaciteit van ongeveer 150 wooneenheden. Zo’n project is financieel mogelijk wanneer het voor minimaal 15 jaar is.” Winterswijkse ondernemers en landelijke partijen zijn bereid om in deze huisvesting te investeren. Uit enquêtes onder de leden van de Ondernemerskring Winterswijk (OWIN) blijkt dat het goed kunnen huisvesten van tijdelijk personeel steeds meer een voorwaarde is voor de economische groei en continuïteit van een bedrijf. “Goede huisvesting heeft een positieve invloed op het welzijn en de productiviteit van het personeel. Daardoor draagt het ook bij aan de relatie tussen de arbeidsmigranten en de lokale inwoners” aldus wethouder Visser.

Mogelijke locaties in Winterswijk

In het onderzoek is ook gekeken naar potentiële locaties. “We kunnen nog geen uitspraak doen over welke locaties dit zijn. Dat kan namelijk invloed hebben op het vervolgproces. Bovendien moet een initiatiefnemer, wanneer er daadwerkelijke een initiatief komt, eerst de buurt informeren en betrekken, voordat deze informatie openbaar wordt.”

Huisvestingsbeleid arbeidsmigranten

De gemeente gebruikt het onderzoeksrapport als basis om beleid te kunnen maken voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Ook aanbevelingen vanuit de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) over arbeidsmigranten vormen handvatten voor het nieuwe Winterswijkse beleid. Het college van burgemeester & wethouders verwacht rond het einde van het jaar het nieuwe beleid voor te leggen aan de gemeenteraad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio