De gemeente Oost Gelre krijgt steeds vaker de vraag om woningen bovenin gebouwen mogelijk te maken. ‘Wonen in de kap’ wordt dat genoemd. Het gaat dan vooral om woningen op de bovenverdieping van bijvoorbeeld winkels of kantoren in het centrum van Groenlo en Lichtenvoorde. Op dit moment is het onduidelijk wat wel en niet mag. Daarom ligt er nu nieuw beleid hierover. Het beleid ligt vanaf 1 september 2023 6 weken ter inzage.
“Met dit nieuwe beleid geven we initiatiefnemers meer duidelijkheid en bieden we meer mogelijkheden. Hierdoor stimuleren we opnieuw de woningbouw in Oost Gelre. Dit keer om in bestaande panden in de centra van onze twee grotere kernen, woningen toe te voegen”, zo zegt wethouder Ruimtelijke ontwikkeling Jos Hoenderboom.
Wonen in de kap kan alleen onder voorwaarden
De gemeente maakt onderscheid tussen plannen bij bestaande gebouwen en plannen bij nieuwbouw. Bij nieuwbouw zijn er duidelijke regels waarbinnen het wonen in de kap mogelijk is. Bij bestaande bouw is het ook afhankelijk van de kap zelf. De gemeente wil namelijk geen woningen in zogeheten ‘karakteristieke’ kappen. Dit zijn kappen met cultuurhistorische waarde of een bijzondere architectuur. Onafhankelijk onderzoek toont aan welke kappen karakteristiek zijn in de centra van Groenlo en Lichtenvoorde. Dit onderzoek is onderdeel van het beleid.
Wilt u meedenken over het aangepaste beleid?
U kunt het beleid inzien vanaf 1 september t/m 13 oktober 2023. U vindt het beleid op onze website: www.oostgelre.nl/bouwen-en-wonen onder het blok ‘Wonen in de kap’. Daar vindt u ook het rapport over de bijzondere kappen van gebouwen in Groenlo en Lichtenvoorde. U kunt schriftelijk reageren (een zienswijze indienen) op het voorlopige beleid door uw reactie te mailen naar gemeente@oostgelre.nl.
Hoe gaat het verder?
Na 13 oktober worden de ontvangen reacties verwerkt. Daarna neemt het college van B&W een besluit over het nieuwe beleid.