-2 C
De Bilt

Nieuwe woningen en supermarkt in Gendringen een stap dichterbij

Op de plannen van de Coop (wordt Plus) om te verhuizen naar het leegstaande Woonplaza in Gendringen heeft gemeente Oude IJsselstreek positief gereageerd . Hierdoor wordt woningbouw mogelijk op de plek waar de Coop nu staat. De plannen zijn nu verder uitgewerkt en het college is erg enthousiast, omdat het een enorme verbetering is voor het centrum. Om de plannen mogelijk te maken wordt er extra geld gevraagd van de gemeenteraad.

Plannen voor Woonplaza Gendringen

De Woonplaza-locatie op het Willem-Alexanderplein staat al jaren leeg en dat is doorn in het oog van veel inwoners van Gendringen. Deze plannen bieden hier een oplossing voor. Het is de bedoeling om deze te slopen en hier komt een nieuwe supermarkt voor in de plaats. Ook de Coop-locatie aan de Grotestraat wordt gesloopt, waardoor er plek komt voor ongeveer 6 nieuwe woningen en 8 appartementen midden in het centrum van Gendringen.

Een win-win situatie, waarbij er een oplossing komt voor de Woonplaza en er extra woningen komen, waar grote behoefte aan is. De parkeerplaatsen aan de Veldweg en op het Willem-Alexanderplein blijven beschikbaar als parkeerplaats en voor de kermis.

Bodemonderzoeken

Dit voorjaar zijn er bodemonderzoeken gedaan op beide locaties. Daaruit blijkt dat de grond onder het Willem-Alexanderplein ernstig vervuild is met onder andere PAK’s en olie. Dit komt waarschijnlijk door een historische ophoging van het gebied met kolengruis, slakken, aardewerk en baksteen. Ook is het plein afgedekt met teerhoudend asfalt. Een volledige sanering is geraamd op € 750.000. Daarnaast moet er archeologisch onderzoek gedaan worden en moeten beide locaties opnieuw ingericht worden. Bij elkaar zijn de kosten voor de gemeente ongeveer 1,4 miljoen. Een deel hiervan kan waarschijnlijk vanuit subsidies betaald worden.

Ruim 6 ton voor eigen rekening

Maar toch zal de gemeente ongeveer €620.000 voor haar rekening moeten nemen. Het college stelt de raad voor dit geld ter beschikking te stellen, omdat het een enorme verrijking zal zijn voor het centrum van Gendringen en het een oplossing kan bieden voor de ‘rotte kies’ die de Woonplaza nu is. Daarnaast zal uitstel waarschijnlijk leiden tot het verlies van de financiële mogelijkheden en subsidies die nu aangevraagd kunnen worden

Vervolg

Om de plannen te realiseren moet het bestemmingsplan worden aangepast. De komende maanden worden gebruikt om dit op te stellen. De bedoeling is dat het bestemmingsplan komend najaar in procedure gaat en de bouw van de supermarkt in 2023 kan beginnen. Wanneer de nieuwe supermarkt klaar is, wordt aan de bouw van de woningen begonnen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio