32 C
De Bilt
zaterdag, 13 augustus 2022

Zutphen presenteert Schull & Boete: verrassend theater in de Burgerzaal

Zutphen – Historisch. Spannend. Humoristisch. De theatervoorstelling Schull & Boete belooft een verrassende voorstelling te zijn over een waargebeurde rechtszaak in de Burgerzaal. Je krijgt op originele wijze een doorkijkje naar de voor Zutphen zo belangrijke Hanzetijd en de opmaat naar het rampjaar 1572. De voorstellingen zijn van 8 tot en met 10 juli en van 18 tot en met 21 augustus. Kaarten zijn gratis, reserveren kan via Podiumplein.nl.

Schull & Boete gaat over een conflict en een moord in de Hanzetijd. De waargebeurde rechtszaak vond ook destijds plaats in de Burgerzaal. De eenakter geeft op ironische wijze weer hoe doodslag van een ingezetene door een rijke ondernemer en stadsgenoot wordt behandeld in de Hanzetijd, in de opmaat naar de Tachtigjarige oorlog.

Zutphen met een knipoog

Op speelse wijze wordt de toen geldende mores ten aanzien van doodslag, vrouwenrecht, ondernemerschap en liefdadigheid getoond, waarbij authenticiteit en relevantie zowel in woord, kleding en omgeving centraal staan. Dit alles met een knipoog naar onze tijd.

Dit bijzondere initiatief wordt uitgevoerd onder de vlag van Gilde Zutphen. De monumenten- en stadsgidsen van het Gilde spelen een grote rol bij de totstandkoming van het stuk. Het Erfgoedcentrum van de gemeente ondersteunt het project, net als een groot aantal organisaties en bedrijven.

Programma 1572

Zutphen sluit dit jaar met het erfgoedthema aan bij het landelijke thema ‘1572 Geboorte van Nederland, 450 jaar op zoek naar vrijheid, verdraagzaamheid, verbondenheid, verscheidenheid’. Rondom deze onderwerpen zijn er allerlei activiteiten in de stad zoals theater, tentoonstellingen en lezingen. Kijk voor het hele programma van het themajaar 1572, Geboorte van Nederland, op www.inzutphen.nl/1572.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio